Uspješna prezentacija Cetinja u Zagrebu

Bogdanović je iskoristio priliku da pozdravi aktivnosti crnogorskih iseljenika u Hrvatskoj, alii da oda priznanje i “Republici Hrvatskoj na svemu što je preduzela kako bi položaj naših sunarodnika u ovoj državi bio na zavidnom nivou"
1 komentar(a)
Lučindanski susreti, Foto: Prijestonica Cetinje
Lučindanski susreti, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 27.10.2014. 09:31h

U Zagrebu je proteklog vikenda, u okviru manifestacije „Lučindanski susreti“, upriličena turistička i kulturna prezentacija Prijestonice Cetinje.

Ovogodišnje, 16. „Lučindanske susrete“, uz predstavljanje Cetinja u hrvatskoj prijestonici, obilježila je i proslava dvije značajne godišnjice – 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te 180 godina od proglašenja Svetog Petra Cetinjskog za sveca.

Tokom događaja, brojne posjetioce pozdravio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji je ukazao na značaj prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dvije države.

“Kada se pomene Lučindan, onda dobro znamo da govorimo o danu koji je oduvijek sabirao i okupljao Crnogorce i njihove prijatelje. A tako je i ovog puta. I zato, drago mi je što ovogodišnji Lučindan obilježavamo upravo na ovaj način”, kazao je Bogdanović u Zagrebu.

On je iskoristio priliku da pozdravi aktivnosti crnogorskih iseljenika u Zagrebu i Hrvatskoj, alii da oda priznanje i “Republici Hrvatskoj na svemu što je preduzela kako bi položaj naših sunarodnika u ovoj državi bio na zavidnom nivou. Vjerujem da ovom prilikom mogu konstatovati i da je istovjetan slučaj u Crnoj Gori – gdje je hrvatska nacionalna zajednica važan stub našeg građanskog društva”. “Uostalom, naše veze iz prošlosti, brojni znameniti Crnogorci u Hrvatskoj i Hrvati u Crnoj Gori i njihova djela koja su duboko ukorijenjena u profilima naših zemalja, dodatno nas obavezuju da naši odnosi ne budu drugačiji do prijateljski i dobrosusjedski,” kazao je on.

Bogdanović se zahvalio Gradu Zagrebu i organizatorima na izuzetnoj prilici za promociju Cetinja, a time i Crne Gore.

“Baš kako je to slučaj sa brojnim drugim gradovima – poput Dubrovnika, Splita ili Rijeke – Zagreb je još jedno mjesto u kojem Cetinje prepoznaje svoje posvećene prijatelje,” zaključio je on.

Uz Bogdanovića, na skupu u Zagrebu još su govorili i izaslanik gradonačelnika Zagreba Slavko Kojić, direktor Uprave za dijasporu u Vladi Crne Gore Predrag Mitrović, član Upravnog odbora Matice crnogorske Ivan Jovović, dok je ispred organizatora prisutne pozdravio predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj dr Radomir Pavićević. Među posjetiocima događaja, bili su i ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Igor Građević i brojni istaknuti Crnogorci iz Hrvatske.

Tokom predstavljanja Cetinja u Zagrebu, upriličen je nastup KUD „Njegoš“ i ansambl Muzičke akademije sa Cetinja.

Tokom boravka u Zagrebu, gradonačelnik je imao susrete sa ambasadorom Crne Gore u Hrvatskoj Igorom Građevićem, predstavnicima crnogorskih iseljenika u toj državi, ali i sa crnogorskim umjetnicima iz Hrvatske, među kojima i sa Dimitrijem Popovićem.

Bonus video: