Tabački most odolio vremenu, ali ne i urbanizaciji

Jedini most na teritoriji glavnog grada, koji se nalazi u Registru nepokretnih spomenika kulture, je stari most na ušću Ribnice, dok se Tabački i Vezirov most, iako stari nekoliko vijekova, ne nalaze na spisku zaštićenih kulturnih dobara
643 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2014. 09:02h

Iako je opstao tokom brojnih ratova i bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, Tabački most na Ribnici ipak neće preživjeti "modernizaciju" Podgorice.

Agencija za izgradnju i razvoj počela je rekonstrukciju simbola stare Podgorice i nekadašnje veze između Stare i Mirkove Varoši.

Iz Ministarstva kulture i održivog razvoja “Vijestima” je saopšteno, da stari kameni most nije kulturno dobro i zaštićen, iako je od 18. vijeka, kada je izgrađen, pa do danas sačuvao svoj izgled.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji posluje u okviru Ministarstva, saopštili su da su, prema zakonu, kriterijumi za utvrđivanje kulturne vrijednosti autentičnost i integritet, stepen očuvanosti, jedinstvenost i rijetkost u okviru svoje vrste i istorijski, umjetnički, naučni, arheološki, arhitektonski, antropološki, tehnički ili drugi društveni značaj.

Arhitekta Predrag Dmitrović, koji je, između ostalog, projektovao hotel "Crna Gora" i Sportski centar "Morača", ocijenio je da je Tabački most trebalo da bude proglašen kulturnim spomenikom, jer je Podgorica "siromašna" kada su u pitanju stare građevine.

"Do prije 150 godina nijesmo imali graditeljstvo, a najstarije građevine mogu se naći u Staroj varoši. Tabački most je vjerovatno jedan od najstarijih, nije star koliko Panteon u Grčkoj, ali je najstarije što imamo i zbog toga je trebalo da bude zaštićeni spomenik", smatra Dmitrović.

Tvrdi da je trebalo sačuvati i Taban malu, kovačku četvrt čije ime nosi stari most i koja se nalazila na obali Ribnice, gdje se sada gradi hotel.

Jedini most na teritoriji glavnog grada, koji se nalazi u Registru nepokretnih spomenika kulture, je stari most na ušću Ribnice, dok se Tabački i Vezirov most, iako stari nekoliko vijekova, ne nalaze na spisku zaštićenih kulturnih dobara.

Sekretar Sekretarijata za kulturu i sport Hamdo Kočan smatra da bi svaki investitor trebao "da ima svijest" o starosti određene građevine, iako nije zakonom zaštićena.

"Bez obzira na to da li određeni arhitektonski objekat zakonom zaštićen ili ne, svaki ozbiljan investitor treba da ima svijest o značaju vremena i okolnosti u kojima je nastala određena građevina i stoga treba da povede računa da novoizgrađeni objekat živi u određenoj harmoniji sa graditeljskim nasljeđem", navodi se u saopštenju.

Posao na proširenju mosta trajaće najmanje dva mjeseca, a posao je povjeren građevinskoj firmi "Gradnja promet".

Projektom je predviđeno da se kolovoz na mostu, koji je širok blizu pet metara, proširi na devet metara, a iz Agencije za izgradnju i razvoj ranije je saopšteno da je za radove predviđeno 500.000 eura.

Podgorica ima mjesta za širenje

Arhitekta Dmitrović smatra da u Podgorici ima dovoljno prostora za gradnju novih objekata, pa tvrdi da ne zna zašto se uništavaju stare građevine koje imaju "istorijsku vrijednost", kako bi na njihovom mjestu nicale nove zgrade.

"Mnoge građevine na teritoriji Podgorice, koje su za njihovo vrijeme bile impozantne i veličanstvene, srušene su kako bi se gradilo nešto modernije. Pisao sam ranije da postoji čitav potez od Trgovinske škole na Pobrežju, preko bivšeg Remonta, do Zabjela gdje zjape ruševine, na koje niko ne obraća pažnju, dok je to prva slika za turiste koji dolaze iz pravca primorja", kazao je Dmitrović.

Galerija

Bonus video: