Predstavnici NATO vojnog komiteta u posjeti Crnoj Gori

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj posjete je upoznavanje Vojnog komiteta sa reformama i modernizacijom odbrambenog sistema, kao i nivoom dostignutih sposobnosti i planovima za dalji razvoj Vojske Crne Gore
1 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.10.2014. 15:03h

Predstavnici NATO Vojnog komiteta, na čelu sa presjedavajućim tog tijela, generalom Knud Bartelsom, boraviće naredna dva dana u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj posjete je upoznavanje Vojnog komiteta sa reformama i modernizacijom odbrambenog sistema, kao i nivoom dostignutih sposobnosti i planovima za dalji razvoj Vojske Crne Gore.

Bartels će, tokom posjete Crnoj Gori, imati odvojene sastanke sa najvišim državnim i vojnim zvaničnicima.

Drugog dana posjete, u Budvi će biti održan sastanak NATO Vojnog komiteta i Crne Gore u formatu 28+1, koji će otvoriti Bartels i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Vojni komitet je, kako su pojasnili iz Ministarstva, najviše vojno tijelo NATO-a, koje djeluje pod nadzorom Sjevernoatlantskog savjeta, Odbora za planiranje odbrane i Grupe za nuklearno planiranje i služi kao prvenstveni izvor savjeta o vojnim pitanjima tim tijelima.

"Odbor daje preporuke političkim tijelima NATO-a o mjerama koje smatra potrebnim za zajedničku odbranu i odgovoran je za primjenu operacionalnih odluka koje je donio Sjevernoatlantski savjet", kaže se u saopštenju.

Bonus video: