Novinari da se izbore za kolektivne ugovore i standarde

0 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
novinar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.10.2014. 13:01h

Novinari se moraju boriti za bolje organizovanje, kolektivne ugovore i utvrđene standarde, kazala je predstavnica Sindikata medija Hrvatske Gabrijela Galić, upozoravajući da je u svim redakcijama problem otpuštanje radnika.

Ona je rekla da je ekonomska kriza prouzrokovala gubitak »marketinškog kolača« kod vlasnika medija, a time i otpuštanje novinara.

"Padaju tiraži, sve je manja prodaja novina, a novinari su sve manje potrebni medijima. Činjenica je da vlasnici medija misle da bez novinara mogu raditi posao, što je nemoguće", kazala je Galić agenciji MINA.

Prema njenim riječima, ono što je karakteristično i što nije specifično samo za Hrvatsku je uvođenje novih oblika radnih odnosa.

"Osim stalno zaposlenih imamo veliki broj honoraraca-frilensera koji imaju sva obilježja klasičnog radnog odnosa, samo što su u drugačijoj poziciji i rade za honorar", navela je Galić.

Ona je kazala da je činjenica da je sve više novinara na Zavodu za zapošljavanje koji pokušavaju pronaći posao i svoju egzistenciju kroz neprofitne medije.

"Mislim da je to nešto što je specifično i za cijelu Evropu, da je sve više novinara koji su na tržištu, a potrebe redakcija su daleko manje nego što novinara ima. I onda dolazi do situacije da poslodavci mogu pritiskati novinare i na neki način ucijenjivati da rade za manje novca", navela je Galić.

Upitana na koji način se ta situacija može promjeniti, Galić je kazala da se već godinama govori da budućnosti za medije nema, ali da oni opstaju jer su »žilavi«.

"Organizovanje je jedini način na koji se novinari mogu boriti. Moraju se boriti za svoja prava i standarde, što nije dovoljno. Moraju se boriti u redakcijama, za kolektivne ugovore, za organizovanje, tačno utvrđene standarde", smatra Galić.

Na pitanje koliko na uređivačku politiku medija utiču prisci ekonomskih kompanija i da li su oni trenutno dominantniji u odnosu na političke, Galić je odgovorila odrično.

"Prije ekonomske krize, prije pet šest godina, marketing je imao popriličan uticaj, posebno u privatnim medijima. Zbog toga što je bilo važnije objaviti veliki marketing koji će biti plaćen nego neki novinarski rad. U tom dijelu pritisaka je bilo jer su diktirali prostor u medijima", navela je Galić.

Ekonomska kriza je, kako smatra, to promijenila, »oglasa više nema toliko, pa nema ni toliko uticaja«.

"Što se tiče političkog uticaja, to zavisi od medija, jer nijesu novinari podložni političkom uticaju, već je riječ je o povezanosti vlasnika i njegovom politikom afinitetu", kazala je Galić.

Ona je ocijenila da su se mediji u Hrvatskoj izborili za to da budu nezavisni, iako, kako je kazala, nigdje, pa ni u toj državi, nijesu bez problema određenog političkog uticaja.

"On je uglavnom vezan za vlasništvo. Sada je to igra interesa onog vlasnika kompanije koji opipava gdje na tržištu, na koji način može profitirati i prema tome prilagođava svoju politiku", kazala je Galić.

Bonus video: