NVO Grupa za zaštitu šarana optužila rukovodstvo NP Skadarsko jezero za nesavjestan rad

Apelovali su na ljubitelje prirode i ribolova da se pridruže u sprečavanju krivolova ili da im na bilo koji drugi način pruže podršku
1865 pregleda 2 komentar(a)
Izlovljena riba, Foto: NVO Grupa za zaštitu šarana-Carp Security Group
Izlovljena riba, Foto: NVO Grupa za zaštitu šarana-Carp Security Group
Ažurirano: 28.01.2019. 11:28h

NVO Grupa za zaštitu šarana-Carp Security Group optužila je rukovodstvo Nacionalnog parka Skadarsko jezero da je svojom neažurnošću, korumpiranošću lovočuvarske službe, nesavjesnim poslovanjem omogućilo da se na nezakonit način izlovljava na tone ribe iz Skadarskog jezera.

Oni su apelovali na sportske ribolovce da se pridruže NVO Carp Security Group, kaki bi se omasovio pokret i sačuvalo "ovo što je preostalo i što se još sačuvati može".

Kako su saopštili iz ove NVO nailaze na razne prepreke tokom svog rada kao što su opstrukcija lovočuvarske službe, obećanja čelnika NP kao i samog rukovodstva NP Skadarsko jezero koje, kako tvrde, ne ispunjavaju.

"U nedjelju, 27.januara članovi naše NVO su izašli na teren da osmotre situaciju i tom prilikom naišli na veliki broj nepravilnosti. U reonu Manastirski vrbiš su zatekli tri lampe od kojih su bili dva agregata i jedan par osti. Odmah je kontaktiran direktor NP Skadarsko jezero i obaviješten o nelegalnom izlovu ribe. On je izjavio da će da pošalje patrolu u kontrolu, ali se niko nije pojavio ni nakon 40 minuta od dojave. Jedan od naših članova je pošao do lovočuvarske kućice u 17 časova i zatekao samo lovočuvara koji je bio dežuran i na pitanje gdje su vozači od njega je dobijen odgovor da su pošli kući i da nema ko da izađe na vodu i reaguje, a smjena im se inače,završava u 19 časova", navode iz ove NVO.

Apelovali su i na ljubitelje prirode i ribolova da se pridruže u sprečavanju krivolova ili da im na bilo koji drugi način pruže podršku.

"Bez obzira što rad NVO daje određene rezultate, nijesu zadovoljavajući, zato se ovim putem i obraćaju javnosti i svim nadležnim institucijama da im priskoče u pomoć i pruže podršku, svako iz svog resora i prema svojim mogućnostima. Ovim putem pozivamo i sve organizacije koje se bave očuvanjem prirode da pruže pomoć i podršku u zajedničkoj borbi sa istim ciljem-očuvanje biodiverziteta Skadarskog jezera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: