Kazne manje i do 200 eura

Nakon prve registarcije, vlasnici automobila ubuduće će tri godine moći da budu mirni kada je riječ o tehničkom pregledu
471 pregleda 41 komentar(a)
policija, radar, Foto: Arhiva Vijesti
policija, radar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.10.2014. 18:08h

Prolazak kroz crveno, preticanje na punoj liniji, prekoračenje brzine i nepravilno parkiranje, vozače će uskoro koštati do tridesetak odsto manje.

Izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji je Vlada usvojila prije dva dana, za pogrešno parkiranje predviđena je novčana kazna od 50 do 120 eura, umjesto dosadašnjih 60 do 150.

Za prekoračenje brzine predložena je kazna od 50 do 150 eura, umjesto sadašnjih od 70 do 200 eura, saopšteno je “Vijestima” iz MUP-a.

Za preticanje preko pune linije, vozač će platiti od 70 do 300 eura, zavisno od stepena ugrožavanja saobraćaja. “Prema još važećem Zakonu ta kazna se kreće u rasponu od 80 do 350 eura.

Za prolazak kroz crveno na semaforu sada je kazna od 100 do 450 eura, zavisno od stepena ugroženosti saobraćaja. Po predloženim izmjenama, od 70 do 250 eura”, saopštili su iz MUP-a.

Već neko vrijeme na snazi je i olakšica po kojoj se vozačima nudi popust od 30 procenata, ako u roku od osam dana plate kaznu za počinjeni prekršaj.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da su analizirali visinu kazni u regionu u odnosu na tamošnje prosječne zarade i da je utvrđeno da su kazne kod nas visoke i da se mogu smanjiti, a da se ne izgubi smisao kažnjavanja.

Predlogom izmjena zakona o bezbjednosti saobraćaja uvedena su dodatna ograničenja za vozače do 24 godine. Za njih će važiti nulta granica konzumiranja alkohola i ograničenje brzine od 70 kilometara na čas.

Izmjenama je precizirano da je upotreba zimske opreme obavezna na putevima prekrivenim snijegom, ledom ili poledicom.

Poneko će na tehnički svake 3. godine

Nakon prve registarcije, vlasnici automobila ubuduće će tri godine moći da budu mirni kada je riječ o tehničkom pregledu.

Izmjenama Zakona predviđeno je da ta povoljnost važi za vozače koji tim automobilom, u periodu od tri godine, ne učestvuju u saobraćajnoj nezgodi.

Bonus video: