"GODINE PRIPREMA I NAJBOLJE NAMJERE"

Ministarstvo prosvjete: Vrtić u Baru će se graditi jer je državni projekat

"Plan poput ovog o izgradnji vrtića treba da ujedinjuje i sprovodi se sa entuzijazmom, a ne da dijeli i izaziva političke debate", poručili iz Ministarstva prosvjete
7562 pregleda 37 komentar(a)
Mjesto gdje je planirana gradnja vrtića, Foto: Privatna arhiva
Mjesto gdje je planirana gradnja vrtića, Foto: Privatna arhiva

Vrtić u Baru će se graditi zato što je to državni projekat, iza koga stoje godine priprema i najbolje namjere, proizašle upravo iz peticije građana, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Građani Bara danima protestuju zbog sječe više od 80 stabala čempresa u dvorištu Gimnazije "Niko Rolović". Oni se ne protive izgradnji vrtića, već traže da se pronađe nova lokacija za njegovu gradnju.

Kako ističu, riječ je o kapitalnom projektu za koji je izdvojeno 2,5 miliona eura, ne zbog toga što država novca ima na pretek, nego da bi se na taj način konačno riješio decenijski problem prebukiranosti predškolskih ustanova, koji je nakon Glavnog grada, u Baru najizraženiji.

"Vrtić će se graditi i zbog toga što je nedavnim odbijanjem inicijative za prekid gradnje, Skupština Opštine Bar jasno iskazala svoj stav na tu temu i time razriješila poslednju dilemu te vrste. Takođe, svaki državni i opštinski organ koji je bio uključen u sprovođenje ovog projekta, stoje iza sopstvenog učešća u istom: Opština Bar koja je planskim dokumentima odredila, a zatim i potvrdila lokaciju predviđenu za gradnju vrtića. Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje je u dva navrata izdalo građevinsku dozvolu. Direkcija javnih radova koja je odgovorna za realizaciju projekta, u smislu raspisivanja tendera, izbora izvođača radova i praćenje kvaliteta gradnje i poštovanja standarda. Ministarstvo prosvjete i Vlada Crne Gore kao investitori koji su planirali sredstva za ovu namjenu, kako bi se riješio problem prebukiranosti sa kojim se srijeću naši najmlađi i njihovi roditelji u Baru".

Iz Ministarstva prosvjete navode da je netačnu informacija da se vrtić u Baru gradi kako bi se za potrebe tržišta oslobodila druga parcela pored CB Bar, na kojoj se trenutno nalazi uprava vrtića.

"Jasno želimo da saopštimo da Ministarstvo prosvjete neće dozvoliti bilo kakve "trampe" te vrste, te se gradnjom ovog vrtića neće zatvarati bilo koja druga predškolska jedinica, iako vjerujemo da to nikom i nije bila namjera. Zato ni Ministarstvo prosvjete niti bilo ko drugi nema pravo da diskrecionom odlukom poništi sve višegodišnje, prethodno donijete odluke, već će nepopulistički, kao i svi drugi koji su dali doprinos pomenutom projektu, učestvovati u sprovođenju tih zajedničkih, zakonitih odluka".

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da plan poput ovog o izgradnji vrtića "treba da ujedinjuje i sprovodi se sa entuzijazmom, a ne da dijeli i izaziva političke debate".

Preporučujemo za Vas