Oprez: Pronađena raketna dubinska bomba kod Mamule

Patrolni brodovi bivše Jugoslovenske ratne mornarica bili naoružani raketnim dubinskim bombama koje su bile namijenjene za borbu protiv podmornica, a sa palube broda izbacivane su sa bacača dubinske bombe, tipa RGB 1200
167 pregleda 7 komentar(a)
Raketna bomba Mamula, Foto: Screenshot (YouTube)
Raketna bomba Mamula, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.10.2014. 13:56h

Na južnoj strani ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, na 32 metra dubine, ronilac i istraživač podmorja, Novljanin, Dragan Gačević, naišao je na raketnu bombu, prenosi Radio Jadran.

"Roneći oko Mamule pronašao sam ovu bombu i njenim premjeravanjem i poređenjem sa podacima iz literature uspio sam je identifikovati. S obzirom da se radi o starijem tipu oružja nisam mogao pronaći nikoga ko bi mi pomogao da doznam nešto više. Ostalo mi je nepoznato pod kojim okolnostima je ova mina završila u podmorju ostrva Mamula" kazao je Gačević za Radio Jadran.

Radio Jadran podsjeća da su patrolni brodovi bivše Jugoslovenske ratne mornarica bili naoružani raketnim dubinskim bombama koje su bile namijenjene za borbu protiv podmornica, a sa palube broda izbacivane su sa bacača dubinske bombe, tipa RGB 1200.

"Ova bomba opremljena je hidrostatskim upaljačem, pa svaka promjena njene dubine bila bi vrlo rizična. Stoga je moja poruka svim roniocima da nikako ne eksperimentišu sa ovom bombom. Eventualno njeno neutralisanje najbolje je obaviti na licu mjesta" upozorava Gačević.

On dodaje da najveća opasnost prijeti od neobučenih i znatiželjnih ronilaca koji bi mogli pronaći ovu bombu i odlučiti se za njeno vađenje, pa Gačević zato i šalje poruku preko Radija Jadran da to ne čine, a nadležnima da se pozabave njenim neutralisanjem, odnosno stručnim vađenjem.

Bonus video: