Green Home: Moglo se makar pokušati sa premještanjem stabala

1 komentar(a)
Sječa borova, Bulevar serdara Jola Piletića, Foto: Vesko Belojević
Sječa borova, Bulevar serdara Jola Piletića, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.10.2014. 12:58h

U PG birou očigledno nisu upoznati sa činjenicom da se stabla sade u drvoredima između zgrada i ulica kako bi se smanjio uticaj vjetra i buke, dakle sa ciljem da se građani zaštite, navodi se u reagovanju NVO Green Home na navode PG biroa da su razlozi za uklanjanje kedrova iz Ulice Serdara Jola Piletića ugrožena bezbjednost građana od poslijedica vjetra, te to da se drveće ne uklapa u projektne podatke jer pravac novih ivičnjaka „pada na stabla“.

"Ukoliko je zaista postojala prijetnja od spontanog pada nekog od stabala, plitak korijen u tom slučaju bi bio još jedan od razloga da se stabla premjeste a ne posijeku. Širom svijeta, mnogo veća i starija stabla se uspješno premještaju, što bez sumnje nije lak posao, ali zarad svega što su stabla dostigla višedecenijsku starost, godinama unazad pružala građanima ovog kvarta, ne bi bilo zgoreg da se makar pokušalo sa presađivanjem", navodi se u saopštenju Green Homea koje potpisuje Ksenija Medenica.

Medenica navodi da je apsurdno i to što se umjesto kedrova planira sadnja magnolija.

"Postavlja se pitanje kako su sigurni da korijen ove vrste neće ugroziti visokonaponski 10 kV kabl, kao i TK kanalizacija, koji se nalaze ispod stabala, kao i to kako su sigurni da će magnolija biti otpornija na udare vjetra koje kedar nije mogao podnijeti. Svakako da je magnolija izuzetno dekorativna vrsta ali posaditi 12 stabala na mjestu gde su bila četiri kedra se apsolutno ne uklapa u ambijent (osim ako preuređenje preostalih zelenih površina ne podrazumijeva zamjenu svih četinara sličnim dekorativnim vrstama.) i ni na jedan način ne može nadoknaditi gubitak ovih četinara, jer magnolija neće zimi štiti od vjetra niti će u toku ljeta dati hlad kao što je slučaj sa kedrovima", kazala je Medenica.

Iz Green Homea su podsjetili da još nisu dobili odgovor kako je devet borova, posječenih sa druge strane ulice, ugrožavalo građane.

"Ostaje samo da zaključimo da se novi projekti uređenja zelenih površina u ovom gradu ne rade u službi građana, odnosno ne ispunjavaju funkciju kojom ovakva površina utiče na bolji kvalitet života stanara jednog kvarta", kazala je Medenica.

PG biro: Kedrovi nisu uklonjeni zbog parkinga, već jer su osjetljivi na jače vjetrove >>>

Bonus video: