Poruka Đukanoviću: Pritisci na medije moraju prestati

9 komentar(a)
Dejvid Džej Kramer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejvid Džej Kramer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.10.2014. 06:24h

Ugledna američka NVO “Fridom haus” (FH) zatražila je od premijera Mila Đukanovića da njegova vlada do kraja istraži i procesuira izvršioce i nalogodavce napada na novinare i medije.

“Dok Crna Gora nastavlja put ka pridruživanju EU, zahtijevamo od vaše vlade da riješi problem aktuelne klime nekažnjivosti time što će do kraja istražiti i procesuirati i izvršioce i nalogodavce napada na novinare i medije, prestati da vrši finansijski pritisak na nezavisne medije i podržati visoke međunarodne standarde u oblasti slobode štampe”, piše u pismu koje je Đukanoviću uputio izvršni potpredsjednik FH Dejvid Džej Kramer.

On je konstatovao da medijske slobode u Crnoj Gori “sveukupno nastavljaju da se pogoršavaju”.

"U aprilu, kada ste se sastali sa američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom u Bijeloj kući, on je izrazio podršku aspiracijama Crne Gore ka pridruživanju EU i NATO i naglasio važnost jačanja demokratskih prava, među kojima je i sloboda štampe. Međutim, od tog susreta, napadi na slobodu štampe nastavili su se istim intenzitetom i doveli do okruženja za nezavisne medije u Crnoj Gori, koje je sve više ugrožavajuće”.

On je naveo da je zabilježen mali konkretni napredak u procesuiranju ili zaustavljanju serije napada na ND „Vijesti“, njegove zaposlene i druge nezavisne novinare koji su eskalirali 2013. i 2014.

“Među tim napadima su bombaški napadi na kancelarije 'Vijesti' i domove njenih zaposlenih, paljenje automobila pomenute kompanije, i napadi i prijetnje usmjerene protiv novinara. Iako je vaša Vlada 2013. ustanovila komisiju koja se bavi istragama o nasilju počinjenom protiv novinara, i iako su vlasti 2014. uhapsile neke od ljudi koji su povezani sa ovim slučajevima, presude su bile rijetke. Štaviše, Vlada Crne Gore nastavlja da uskraćuje opozicionim medijima ugovore o reklamiranju sa javnim institucijam. U međuvremenu, ona usmjerava značajna finansijska sredstva na adresu provladinog lista 'Pobjeda', koji nastavlja da radi urpkos tome što je proglašen bankrot”.

Kramer je Đukanovića podsjetio da je u izvještaju “Sloboda štampe 2014”, Crna Gora - koja je ocijenjena kao „djelimično slobodna“ - pala sa 36. na 39. mjesto, “što je njen najgori rezultat od kako se uključila u ovaj indeks kao nezavisna država u izvještaju iz 2007.”.

Bonus video: