Numanović: Raditi istovremeno na vladavini prava i ekonomskom razvoju

"Zajednički rad državnih organa i lokalnih samouprava na efikasnoj primjeni domaćih zakona koji su kompatibilni sa evropskim zakonodavstvom je ono što nam predstoji"
0 komentar(a)
Fatmir Đeka, Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Fatmir Đeka, Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Ažurirano: 24.10.2014. 17:09h

Vladavina prava i ekonomski razvoj društva uslovljeni su zakonom spojenih sudova, i neophodno je istovremeno raditi na njihovoj realizaciji, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Numanović je boravio u radnoj posjeti Ulcinju, gdje je sa predsjednikom opštine Fatmirom Đekom razgovarao o pitanjima iz oblasti ljudskih i manjinskih prava u toj sredini.

"U fokusu razgovora bile su teme vezane za zaštitu i unaprjeđenje prava i sloboda manjinskih naroda, sa posebnim osvrtom na romsku populaciju, za zastupljenosti manjinskih naroda u lokalnoj samoupravi kao i za zastupljenost Albanaca u državnim organima", kaže se u saopštenju.

Đeka je, kako se navodi, istakao da je opštini Ulcinj prioritet rad na stabilizaciji ekonomskih pitanja i stvaranju mogućnosti za dolazak ozbiljnih investitora.

"Istaknuto je da je izrađen i usvojen lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma i Egipćana za 2012-2016, dok je finaliziranje Lokalnog akcionog plana za žene planirano za kraj godine, kako bi u januaru prošao lokalni parlament", kaže se u saopštenju.

Numanović je kazao da će Ministarstvo, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, pružiti podršku efikasnom sprovođenju oba dokumenta, a predložio je i otvaranje Kancelarije za zaštitu ljudskih prava u Ulcinju.

On je, kako je saopšteno, naglasio značaj vladavine prava "koja je usko vezana sa ekonomskim aspektom, jer bez poštovanja i zaštite ljudskih prava ne možemo govoriti o ozbiljnom putu ka evropskim i NATO integracijama".

"Vladavina prava i ekonomski razvoj društva su uslovljeni zakonom spojenih sudova i neophodno je raditi istovremeno na realizaciji oba pojma", naglasio je Numanović.

Prema njegovim riječima, rad na vladavini prava i poštovanje temeljnih ljidskih prava osnova su za sigurnost dolaska stranih investicija i otvaranje novih mjesta.

"Zajednički rad državnih organa i lokalnih samouprava na efikasnoj primjeni domaćih zakona koji su kompatibilni sa evropskim zakonodavstvom je ono što nam predstoji", poručio je Numanović.

On je kazao da građani moraju biti upoznati sa sadržajem zakona i mogućnostima zaštite koju im pružaju, jer je u suprotnom nemoguće govoriti o uspješnom zakonodavstvu.

Zajednički je konstatovano da treba raditi na poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i na otklanjanju svih barijera na lokalnom i državnom nivou kako bi se stvorile pretpostavke za nove investicije i radna mjesta.

Bonus video: