Sa trafostanice u Zagoriču ukradena vrata

117 pregleda 4 komentar(a)
transformator Zagorič, Foto: EPCG
transformator Zagorič, Foto: EPCG
Ažurirano: 24.10.2014. 13:19h

Sa trafostanice 10/0,4 kV "Zagorič Pazarište" skinuta su i odnijeta zaštitna vrata, što, kako je saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore, predstavlja izuzetan rizik za prolaznike jer je oprema u trafostanici pod naponom neobezbijeđena.

Podaci, kako navode iz EPCG, zabrinjavaju, jer ovo nije izolovan slučaj već svakodnevna pojava da su distributivna mreža i objekti EPCG na meti kradljivaca.

"Svakodnevno se otuđuju zaštitni elementi sa trafostanica koje ostaju otvorene, što predstavlja izuzetnu opasnost za građane, jer je riječ o trafostanicama koje se nalaze na prometnim mjestima, pored škola i stambenih objekata", izjavio je inženjer u Službi održavanja u ED Podgorica Nikola Vukčević.

Nadležne ekipe u Elektrodistribuciji Podgorica se konstantno i vanredno angažuju i kontrolišu objekte i mrežu, međutim stalan nadzor oko 600 trafostanica na području Podgorice nije moguće sprovesti.

"Kontrole su stalne, a takođe i građani prijavljuju nepravilnosti. ED Podgorica nakon svake otkrivene krađe sprovodi urgentno obezbjeđivanje trafostanice. Materijalna dobit počinioca ovog krivičnog djela na tržištu sekundarnih sirovina je više nego skromna, dok je opasnost po živote građana u slučaju krađe zaštitnih elemenata sa trafostanice izuzetno velika. Upravo zato i apelujemo na građane da svaku neovlašćenu djelatnost na mreži i objektima EPCG prijave", napominje Vukčević.

Iz EPCG su podsjetili da je od početka godine samo na području opštine Nikšić ukradeno 12 transformatora i 15 niskonaponskih ormara, a šteta je procijenjena na oko 70.000 eura.

Početkom prošlog mjeseca je sa dalekovoda od Malog Polja do Radevića Rupe u kolašinskoj opštini pokradeno oko tri kilometra bakarne žice, a oštećena su i četiri dalekovodna stuba. Nedavno je i sa dalekovoda 35 kV "Cetinje-Čevo" otuđeno oko 1.500 metara bakarnog provodnika, čime je EPCG pričinjena direktna materijalna šteta od oko 6.000 eura, a zbog čega su sela Katunske nahije bila bez napajanja preko 24 časa.

Na meti kradljivaca često su i L – profili sa stubova distributivne mreže. Direktna materijalna šteta koju trpi EPCG, kako se navodi, na godišnjem nivou se mjeri stotinama hiljada eura.

Bonus video: