Radović: Posvećeno u predmetima ratnih zločina

Ekspertske misije su činila dva eksperta iz Italije i Litvanije i njihova posjeta je bila prilika da crnogorske institucije predstave napredak u tim oblastima i da se razmotre dalje aktivnosti radi postizanja mjerljivih rezultata
0 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2014. 13:03h

Crna Gora je posvećena ispunjavanju svih obaveza u postupanja domaćih organa u predmetima ratnih zločina i organizovanog kriminala, saopšteno je nakon sastanka organa državne uprave sa članovima ekspertske misije Evropske unije za tu oblast.

"Posjeta ekspertskih misija, koje su u Crnoj Gori boravile od 22. oktobra je dio novog pristupa u pregovorima i predstavlja redovni mehanizam kojim Evropska komisija procjenjuje stanje u oblasti vladavine prava", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ekspertske misije su činila dva eksperta iz Italije i Litvanije i njihova posjeta je bila prilika da crnogorske institucije predstave napredak u tim oblastima i da se razmotre dalje aktivnosti radi postizanja mjerljivih rezultata.

"Predstavnici crnogorskih institucija su prezentovali domaće propise u ovim oblastima, raspoložive administrativne kapacitete, informisali o sprovođenju strateških dokumenata i potpisanih međunarodnih sporazuma i o aktivnostima nadležnih organa", kaže se u saopštenju.

Na završnom sastanku, generalna direktorica za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović istakla je punu posvećenost u ispunjavanju svih obaveza u oblasti postupanja domaćih organa u predmetima ratnih zločina i u oblasti organizovanog kriminala.

"Ona je naglasila važnost posjete eksperata iz država članica koja omogućava razmjenu mišljenja, u pogledu ocjene dosadašnjih rezultata i u dijelu sagledavanja budućih obaveza", kaže se u saopštenju.

U radu sastanka su učestvovale šefice radnih grupa za 23. i 24. poglavlje Branka Lakočević i Mira Cerović, kao i predstavnici institucija u čijoj nadležnosti su oblasti koje su predmet misije.

Bonus video: