U nedjelju proglašenje nacionalnog savjeta Crnogoraca

Iz Crnogorske nacionalne zajednice Srbije, koju čini 14 udruženja, saopšteno je da će među 22 Savjeta nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, prvi put u istoriji, biti izabran i Savjet crnogorske nacionalne manjine
3 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
izbori, glasanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2014. 12:18h

Nacionalna udruženja Crnogoraca Srbije formirala su jedinstvenu listu budućeg nacionalnog savjeta Crnogoraca, za koju će se glasati na elektorskoj skupštini u nedjelju, a nosilac je slikar Ratko Šoć.

Iz Crnogorske nacionalne zajednice Srbije, koju čini 14 udruženja, saopšteno je da će među 22 Savjeta nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, prvi put u istoriji, biti izabran i Savjet crnogorske nacionalne manjine.

„Za nacionalno svjesni kolektivni entitet Crnogoraca u Srbiji ovaj dogođaj predstavlja priznanje postojanja, afirmacije i zaštite pojedinačnih i kolektivnih identitetskih vrijednosti Crnogoraca u Srbiji“, kaže se u saopštenju. Kako se navodi, činjenica da se Crnogorci prvi put na ovaj način organizuju u Srbiji za ostvarenje svojih posebnih prava, koja afirmišu crnogorsku naciju, stavlja crnogorski nacionalni Savjet kao jedan od najkrupnijih principa u istoriji crnogorske nacionalne zajednice koja živi u Srbiji.

„Ovo je i kraj određenog političkog soja Crnogoraca koji se radi sitnih privilegija odrekao svoje tradicije godinama radeći na zatiranju crnogorskog imena i crnogorskog identiteta“, poručili su predstavnici udruženja.

U saopštenju se navodi da je danas, kada su se mnoga civilizacijska dostignuća Evrope nametnula kao imperativ ljudskih prava i sloboda, i nacionalno manjinsko pravo Crnogoraca u Srbiji dobilo pravo građanstva i pun smisao u pravnom poretku Srbije.

„Nov kvalitet u procesu organizovanja Savjeta prefstavlja promjena političkog ambijenta u Srbiji, prepoznavanje uloge manjnskog Savjeta kod većine nacionalnih asocijacija Crnogoraca u Srbiji i nova kadrovska rješenja u Ambasadi Crne Gore u Beogradu koja je pružila stručnu i logističku pomoć“, kaže se u saopštenju. Kako se navodi, presudnu ulogu za pozitivan ishod da se Savjet formira bio je Sporazum o međusobnoj saradnji koji je prihvatilo 14 Udruženja Crnogoraca u Srbiji koja kao akcioni plan za zajednički rad. „Sa jasnim ciljem i iskrenom željom da se iskoristi ponuđeni zakonski okvir države, u kojoj Crnogorci žive kao lojalni građani, da se zaštite i afirmišu njihove kolektivne idnetitetske vtrijednosti u Srbiji. Sporazum je bio otvoren za sva udruženja Crnogoraca koja su imala dobru namjeru i želju da se Savjet formira“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su na sastanku u Vrbasu 20. oktobra, 14 nacionalnih udruženja Crnogoraca Srbije, formirala jedinstvenu listu nacionalnog savjeta Crnogoraca za koju će se glasati na elektorskoj skupštini 26. oktobra u Beogradu, kada će se proglasiti nacionalni savjet Crnogoraca“, navode iz Crnogorske nacionalne zajednice.

Nosilac liste je akdemski slikar Ratko Šoć najstariji elektor, rođen na Cetinju a živi i radi u Vrbasu. „Nacionalni Savjet crnogorske nacionalne manjine pored nadležnosti i osnivačkih prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja, upotrebe jezika i pisma, spektar nadležnosti se proširuje i na mogućnost da se mogu osnivati fondacije, privredna društva iz svog zakonskog djelokruga“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da slijedi ozbiljan, odgovoran savjestan rad svih stručnih tijela Savjeta da iskoriste zakonsku formu za apsolviranje kulturne baštine koja nosi opštu civilizacijsku vrijednost i čini autentične sadržaje crnogorske nacije.

Bonus video: