Plavi jezik i u Crnoj Gori: Najopasniji za ovce, ali i goveda

492 pregleda 4 komentar(a)
Plavi jezik, Foto: Veterinarska uprava
Plavi jezik, Foto: Veterinarska uprava
Ažurirano: 23.10.2014. 19:07h

Zbog pojave zarazne bolesti plavi jezik, iz Veterinarske uprave pozvali su vlasnike goveda, ovaca i koza da zaštite stoku i da ne nabavljaju nove životinje.

Apeluju da se stoka ne miješa sa drugom, da se zaštiti od komaraca i obavi dezinsekcija okoline objekata i stajnjaka, u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom.

Posljednji put, ta bolest je u Crnoj Gori registrovana 2001. godine, na teritoriji opštine Rožaje.

“Virus bolesti plavi jezik ovog ljeta je dijagnostikovan u brojnim slučajevima u Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji i Albaniji i bilo je očekivano da će se pojaviti i na prostorima Crne Gore. Bolest se ne prenosi na ljude. Karakteriše je povećana temperatura, upala sluzokoža glave, slinjenje, oticanje glave i jezika i hemoragična krvarenja. Ovce su najosjetljivije na ovu bolest, dok goveda i koze rjeđe pokazuju kliničke znake bolesti, ali mogu određeno vrijeme biti nosioci virusa i predstavlja izvor infekcije za druge preživare”, objašnjeno je iz Veterinarske uprave.

Veterinarska služba je pojavu plavog jezika, koju prenose komarči iz roda Culicoides, kako je kazala savjetnik u Odsjeku za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja Mevlida Hrapović, otkrila polovinom oktobra, a laboratorijska ispitivanja su potvrdila prisustvobolesti kod dvije krave i šest ovaca na području opštine Danilovgrad, dvije ovce na područja opštine Podgorica i jedne na području opštine Cetinje.

Hrapović je kazala da je bolest počela da se širi i da su prijavljene sumnje u nove slučajeve.

Veterinari su preduzeli opsežne mjere na zaustavljanju širenja i suzbijanju bolesti, kako bi se maksimalno zaštitio stočni fond i usporilo eventualno širenje do kraja sezone aktivnosti komaraca.

“Vlasnici, životinja treba da preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće i postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu”, saopštili su iz VU.

Bonus video: