Direktor Kliničkog prima četiri puta više od ljekara opšte prakse

Navodi da ima štednju u iznosu od 50.000 eura, te da je za predavanja i edukacije u oblasti grudne hirurgije tokom 2013. godine prihodovao još 4.800 eura
249 pregleda 24 komentar(a)
Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.10.2014. 17:41h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Milan Mijović primao je tokom prošle godine platu od 1.774 eura, što je gotovo četiri puta više od prosječne zarade medicinskog osoblja.

Prema podacima Sindikata zdravstva, prosječna zarada osoblja iznosi oko 470 eura.

Mijović je Komisiji za sprečavanje sukoba interesa prijavio i da je tokom prošle godine kao saradnik na Medicinskom fakultetu zarađivao 223 eura, a kao predsjednik zdravstvene komisije još 400.

On je i član Konzilijuma za maligne bolesti pluća, na osnovu čega je dodatno primao 130 eura.

Mijović u izvještaju o imovini i prihodima tvrdi da je saradnik i edukator na Hirurškoj klinici u Skoplju, te privatne bolnice “Belmedik” u Beogradu, ali nije naznačio koliko tamo zarađuje.

Navodi da ima štednju u iznosu od 50.000 eura, te da je za predavanja i edukacije u oblasti grudne hirurgije tokom 2013. godine prihodovao još 4.800 eura.

Vlasnik je stana od 166 metara kvadratnih u Podgorici. Tvrdi da posjeduje mašinu za obradu drveta i medicinsku opremu za godišnji pregled sportista, ali ne prihodu je od izdavanja tih aparata. Precizira da medicinsku opremu koriste Košarkaški klub “Budućnost” i reprezentacija.

Njegova supruga Gordana Mijović zaposlena je u Upravi za inspekcijske poslove, gdje zarađuje 659 eura. I ona posjeduje stan u Podgorici, površine 82 kvadrata. Tokom prošle godine je iskoristila štednju od 10.000, koliko je ostalo na njenom štednom računu.

Plate manje nego u BiH

Predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević početkom septembra je saopštio da je prosječna plata u toj oblasti na nivou državnog prosjeka.

Precizirao je da je medicinskim sestrama plata 310 eura, Ijekarima opšte prakse 480, a specijalistima oko 590 eura. Pavićević je ocijenio da to nije dovoljno s obzirom na veliki broj sati provedenih na poslu zbog smjenskog rada, dežurstava u pripravnosti.

“Zarade u zemljama regiona, recimo u BiH, koja je bila ratom razorena, su 100 eura veće”, saopštio je tada Pavićević.

Bonus video: