Ibrahimi: Nema evidencije o registrovanim slučajevima diskriminacije

Džafer Ibrahimi iz Udruženja Roma kazao je da je evidentan napredak ostvaren u obrazovnoj inkluziji Roma i Egipćana, obezbjeđivanjem udžbenika i usluga prevoza za đake osnovnih škola i stipendija za srednjoškolce i studente
99 pregleda 1 komentar(a)
Romi, Foto: Danilo Leković
Romi, Foto: Danilo Leković
Ažurirano: 23.10.2014. 12:53h

Romi su diskriminisani prilikom zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, smatraju u koaliciji građanskog društva, i upozoravaju da nije bilo izvršnih presuda ni precizne evidencije o registrovanim i procesuiranim slučajevima.

Koalicija, koju čine Građanska alijansa, Udružeće Egipćana, Centar za romske inicijative, Forum mladi i neformalna edukacija i NVO Ruža, predstavili su danas izvještaj o sprovođenju nacionalne strategije za integraciju Roma i Akcionog plana Dekade inkluzije Roma u Crnoj Gori za 2012.i 2013.godine.

Džafer Ibrahimi iz Udruženja Roma kazao je da je evidentan napredak ostvaren u obrazovnoj inkluziji Roma i Egipćana, obezbjeđivanjem udžbenika i usluga prevoza za đake osnovnih škola i stipendija za srednjoškolce i studente.

On je ukazao da se broj romske i egipćanske djece u vrtićima povećavao, kao i broj studenata. "Međutim obrazovni rezultati tih učenika su i dalje niski, naročito među interno raseljenim. Prisutna je segregacija u posebnom ogranku škole u Kampu Konik, a pokrivenost djece predškolskim obrazovanjem i dalje je na nivou polovine nacionalnog prosjeka", naveo je Ibrahimi.

On je kazao i da su besplatni udžbenici obezbijeđeni samo za djecu do trećeg razreda, i da to utiče na napuštanje nastave u višim razredima, a ukazao da besplatan prevoz funkcioniše uglavnom samo u Podgorici i Tivtu. Kao jedan od ključnih problema, koji nema samo uticaj na obrazovni nivo, već i šire, Ibrahimi je istakao uključenost u predškolske ustanove, za šta ne postoje precizni statistički podaci.

Milan Radović iz Građanske alijanse kazao je da je prošle godine bilo oko 224 djece Roma u redovnom predškolskom sistemu, od čega je za 80 bio organizovan poludnevni boravak, dok je 87 prošlo pripremni vrtić koji traje deset dana. On je ukazao da je i 40 eura koliko je cijena državnih vrtića, skupo za većinu Roma i Egipćana.

Radović je rekao da mali broj Roma i Egipćana ima pristup adekvatnom smještaju i sanitarnim uslovima, navodeći da nije usvojen Zakon o legalizaciji neformalnih objekata. Eldina Kastrat iz NVO Ruža kazala je da sada postoji generacija obrazovanih i osposobljenih Roma, ali da je njihova interacija na tržištu rada otežana. "Ta generacija ima isti problem sa kojima su se prije 20 godina suočavali njihovi roditelji-stigmatizacija, diskriminacija, nedostatak ličnih dokumenata i regulisanog pravnog statusa i dalje su glavne prepreke za ulazak na tržište rada", rekla je ona. Kastrat je kazala da su prema podacima Zavoda za zapošljavanje u decembru prošle godine Romi i Egipćani činili 3,2 odsto ukupnog broja nezaposlenih, "što je tri puta više u odnosu na njihov udio u ukupnom broju stanovnika". Ona je navela da se Romima i dalje uglavnom nude poslovi u Javnom komunalnom preduzeću, ili sezonski, za koje je često potrebno da se mijenja mjesto boravka i zbog čega mnogi porodični ljudi nisu u mogućnosti da to prihvate.

Fatima Naza iz Centra za romske inicijative podsjetila je da je zakonom zagarantovan kontinuiran pristup širokom dijapazonu dostupnih medicinskih usluga, ali da ne postoje precizni podaci o zdravstvenoj zaštiti, jer se evidencija ne vodi po etničkoj pripadnosti.

Ona je kazala da je diskriminaciju u vezi zdravstvene njege teško dokazati, ali da su im o tome svjedočili pripadnici RAE populacije kroz fokus grupe. U Izvještaju se od Vlade traži da intenzivira primjenu mjera afirmativne akcije, kako bi se povećalo zapošljavanje Roma i Egipćana, naročito onih koji su završili srednju školu ili fakultet, i da je neophodno zaposliti više pripadnika te populacije u javnom sektoru.

Navodi se da je potrebno i revidirati nacrt Zakona o legalizaciji neformalnih objekata i uskladiti ga sa standardima dobre prakse. Traži se i hitno uvođenje mehanizama za uspješno uključivanje djece u programe osnovnih škola, nastavak kampanja podizanja svijesti roditelja o značaju obrazovanja djece i obezbjeđuivanje besplatnog prevoza učenika u svim gradovima.

U koaliciji organizacija civilnog društva smatraju da je potrebno promovisati i organizovati preventivne preglede Romkinja i Egipćanki i sistematično regulisati ulogu romskih i egipćanskih medijatora u obrazovanju.

Traži se i bolja koordinacija državnih organa, lokalnih vlasti i građanskog društva za predpristupnu pomoć, a od parlamenta da obezbijedi veće političko učešće Roma i Egipćana.

Iz koalicije su upozorili da će se kad isteknu donacije završiti mnogi bitni projekti, i da je šteta što država nije neke od tih prepoznala kao značajne kako bi ih finansijski podržala.

Bonus video: