Radunović kritikovao Mijovića: Građani i dalje dugo čekaju na pregled

Ministar je kazao da nije zadovoljan dinamikom reformi u zdravstvu, posebno sprovođenjem u zdravstvenim ustanovama
56 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.10.2014. 05:31h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović kritikovao je juče čelnike zdravstvenih ustanova, između ostalih i direktora Kliničkog centra Milana Mijovića.

On je kazao da nije zadovoljan dinamikom reformi u zdravstvu, posebno sprovođenjem u zdravstvenim ustanovama.

“Nažalost, nijesmo uradili integralni informacioni sistem Kliničkog centra da bi smo se umrežili, očigledno nijesmo svi shvatili svoje obaveze sa nivoa nadležnosti”, kazao je Radunović na otvaranju Sajma medicine u Podgorici pred brojnim zvanicama upravo iz zdravstvenih ustanova.

On je naglasio da Ministarstvo kreira politiku, Fond zdravstva finansira, Institut za javno zdravlje prikuplja statističke podatke, dok zdravstvene ustanove treba da sprovode zdravstvenu politiku i pruže adekvatnu zdravstvenu zaštitu: “Uz sve napore koje ulažemo, uvodimo nove tehnologije i metode liječenja, građani i dalje iskazuju nezadovoljstvo dostupnošću zdravstvene zaštite, nepotrebnom šetnjom od jednih do drugih vrata i nedostatkom ljubaznosti pri prvom kontaktu. Moramo shvatiti da pacijent mora biti u centru sistema i barijere na koje nailaze moraju biti eliminisane, a menadžeri preuzeti odgovornost za institucije na čijem su čelu”.

Mijović je nedavno pohvalio KCCG zbog ukidanja lista čekanja za kateterizaciju. On tada nije pominjao probleme, kao što su duga čekanja na pojedine specijalističke preglede, neuslovne klinike, pritužbe pacijenata...

Centralno zakazivanje bi, prema najavama, trebalo da potpuno zaživi do kraja godine, iako je Vladin plan bio da to ne bude kasnije od septembra.

Bonus video: