Media centar: U "Živoj istini" prekršena dva bitna programska principa

"U pomenutoj emisiji je gostovao advokat Zoran Piperović, koji je najavljen kao branilac predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, osumnjičenog u Crnoj Gori za više krivičnih djela"
5496 pregleda 4 komentar(a)
Dragoljub Vuković, Foto: Boris Pejović
Dragoljub Vuković, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine Media centra, Dragoljub Vuković kazao je da je Media centar danas danas "uputio prigovor Komisiji za predstavne i žalbe RTCG povodom kršenja pojedinih profesionalnih principa i standarda RTCG u emisiji 'Živa istina', emitovanoj 25. januara 2019. godine, kasnije repriziranoj i objavljenoj na društvenoj mreži Youtube. "

"U pomenutoj emisiji je gostovao advokat Zoran Piperović, koji je najavljen kao branilac predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, osumnjičenog u Crnoj Gori za više krivičnih djela. Media centar smatra da su prekršena dva bitna programska principa time što gledaocima nije blagovremeno saopšteno da je gospodin Knežević ukinuo punomoćje četiri dana uoči sporne emisije “Živa istina”, iako su o tome morali znati i autor emisije, novinar Darko Šuković i njegov sagovornik, advokat Piperović", soapšteno je.

Prema procjeni Media centra, došlo je do kršenja profesionalnog principa koji se odnose na kredibilitet i pravičnost: “Informativni programi moraju tačno da prenose događaje, podatke i izjave, omugućavajući gledaocima i slušaocima da sami formiraju stavove. Novinari i urednici su odgovorni ne samo za ono što objave, već i za ono što prešute a od interesa je za javnost”; “Ne smatra se da su bilo koja vijest ili programski sadržaj pravedni ako: ne uključuju sve relevantne činjenice….".

“U emisiji je gost iznosio svoje stavove u vezi sa aferom ‘Atlas’, a njegove izjave imale su dodatnu težinu jer je najavljen kao branilac gospodina Kneževića. Da je javnost tokom same emisije upoznata sa tada već javnom činjenicom da gost u emisiji nije više branilac gospodina Kneževića, javnost bi bila u prilici da možda formira drugačiji stav u odnosu na izgovoreno. Takođe, ukoliko je prekršaj učinjen nenamjerno, na to se moglo ukazati prije repriziranja emisije ili kasnije u obraćanju javnosti kroz izvinjenje, čime bi bila otklonjena sumnje u moguće namjerno obmanjivanja javnosti”, konstatovao je Media centar u prigovoru.

Bonus video: