Podgorica: Šegom na borove zbog parkinga

U julu posječeno devet stabala, a juče četiri...
67 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2014. 09:21h

Na Bulevaru serdara Jola Piletića u Podgorici, dionici koja se rekonstruiše od juna, juče su posječena još četiri bora stara nekoliko decenija. To je izazvalo oštre reakcije građana i ekologa. Reporteri "Vijesti" juče su vidjeli da su od stabala, koja su bila dio drvoreda ispred solitera Pet udovica, ostali samo panjevi. Dragica Mitrović kazala je da je odmah pozvala policiju i Komunalnu inspekciju, ali da niko nije reagovao jer je drveće pošegano zbog proširenja bulevara. "Kao mala sam šetala ispod ovih borova i bilo mi je teško kada sam vidjela da ih šegaju kao drva za nalaganje. Sigurna sam da su borove nekako mogli uklopiti u ulicu ili parking, jer ne bi nikome smetali", kazala je Mitrović.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj, koja je investitor radova, juče nijesu odgovorili na pitanje "Vijesti", zašto su posjekli borove i da li planiraju još neke da uklone. Četinari su se nalazili na trotoaru, na strani kolovoza, gdje nije predviđeno širenje saobraćajnice. Radnici “Zelenila” posjekli su devet stabala kada je počelo proširenje bulevara, iako je rekonstrukcijom bilo predviđeno uklanjanje četiri bora. Direktorica “Zelenila” Radmila Vujošević tada je saopštila da je građevinskim radovima “uništen veći dio korijena, zbog čega su uklonili drvored.

Iz NVO "Grin Houm" tvrde da je zakonom zabranjena sječa zdravih drveća, već da se u takvim slučajevima stabla premještaju. "Očigledno, proširenjem ulice predviđeno je da se ukloni cijeli drvored četinara starih i do nekoliko desetina godina i to ne premještanjem već sječom, što je zakonom zabranjeno. Ono što smo danas vidjeli na licu mjesta se u najmanju ruku može okarakterisati kao krivično djelo. Iz priloženih fotografija može se primijetiti da su posječena četiri stabla samo početak i da će ostala stabla na isti način biti uklonjena", navodi se u jučerašnjem saopštenju te NVO. Ocijenili su da su posječeni četinari u Bulevaru serdara Jola Piletića samo još jedan dokaz da se na račun zelenih površina planiraju i rade novi infrastrukturni projekti. "Ako već projektanti nisu znali koliki je značaj zelenih površina u gradu, a naročito odraslih, zdravih stabala, ostaje nam pitanje zašto nadležne inspekcije ne reaguju na ovakav problem. Iz Sekretarijata za prostorno planiranje i uređenje prostora je ranije saopšteno da se u ovakvim situacijama stabla premještaju a ne sjeku", piše u saopštenju. I iz “Grin Houma” su saopštili da je sječa prijavljena Komunalnoj policiji i apelovali su na nadležne da stopiraju dalje uklanjanje borova dok se ne utvrdi krivična odgovornost za nastalu štetu i nađe adekvatno mjesto za njihovo premještanje. Direktorica Agencije Nada Mugoša kazala je juče "Vijestima" da će na pitanja odgovoriti danas.

Predviđena 42 mjesta za automobile Iz Odbora Glavnog grada Pokreta za promjene (PZP) osudili su jučerašnju sječu, tvrdeći da imaju saznanja da će se na tom mjestu graditi parking sa rampom.

“Nisu borovi političko pitanje, ali jesu ljudsko. Ne zato što je grijeh posjeći drvo kome je trebalo pedeset godina da izraste i koje je ispratilo mnoge gradonačelnike, već zato što se svjesno kreira okruženje bez sjećanja, pamćenje i (storija kao nepoželjena kategorija", navodi se u saopštenju PZP-a. Na sajtu Agencije za izgradnju i razvoj piše da je rekonstrukcijom bulevara predviđen parking sa 42 mjesta.Radovi trebalo da budu gotovi u julu, novi rok 1. novembar Proširenje Bulevara serdara Jola Piletića počelo je polovinom juna, a prvobitno je trebalo da radovi budu završeni u julu, potom do 7. a zatim do 30. avgusta.

Iz PG biroa tada fe saopšteno da se kasni zbog “kišnog perioda od petnaestak dana”. Nakon toga je rok produžen do 15. septembra, a Nada Mugoša Je prošle sedmice saopštila da će Bulevar biti završen do prvog novembra.

Galerija

Bonus video: