Završena vježba simulacije zemljotresa

Konjević je podsjetio da je Crna Gora postala članica mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU)
60 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2014. 18:44h

Crna Gora, organizacijom Međunarodne terenske vježbe sa scenariom zemljotresa IPA MNE QUAKE 2014, potvrđuje stalne napore na unapređenju zaštite i spašavanja, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. U vježbi, koja je završena danas učestvovalo je devet timova za traganje i spašavanje iz ruševina i oko 500 spasilaca i posmatrača. "Njenom organizacijom Crna Gora potvrđuje stalne napore na unapređenju zaštite i spašavanja, a sve u cilju jačanja, nacionalnih i regionalnih kapaciteta saradnje i razumijevanja", kazao je Konjević.

On je podsjetio da je Crna Gora postala članica mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU). "Pristupanjem mehanizmu nastavljamo proces jačanja i unapređenja sistema, a u velikoj mjeri ćemo povećati i kvalitet odgovora na vanredne situacije i omogućiti korišćenje ljudskih i materijalnih resursa drugih država prilikom nastanka neželjenih prirodnih i tehničko tehnoloških i drugih hazarda", rekao je Konjević. Prema njegovim riječima, tim mehanizmom je omogućeno pristupanje Centru u vanrednim situacijama i zajedničkog sistema za komunikaciju i informisanje u slučaju katastrofa.

Konjević je kazao da će jedan od prioritetnih zadataka Ministartsva biti stavljanje u punu funkciju Operativno komunikacionog centra 112, čime će, kako je ocijenio, značajno biti unaprijeđen sistem zaštite i spasavanja i povećana sigurnost građana u hitnim situacijama. Generalni direktor Direktorata za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć Evropske komisije, Klaus Sorensen, kazao je da je vježba povezuje međunarodni sa domaćim aspektom izgradnje kapaciteta. "Sa time mi možemo podići nivo zaštite i tu se ne radi samo o spašavanju života. Mi moramo da razumijemo da podizanje ovog nivoa zaštite stvara bolju klimu i za investicije", naveo je on. Sorensen je podsjetio da se 31 država pridružila mehanizmu za civilnu zaštitu.

Šef Delegacije EU u Podgorici, Mitja Drobnič, kazao je da se Crna Gora suočava dva procesa-evropskim i evroatlantskim integracijama, navodeći da to zahtjeva mnogo energije civilnog društva i zaštite. "Bez predviđanja rezultata ove vježbe, već možemo reći da se građani mogu osjećati bezbjednije, kao i turisti u državi", naveo je on. Državni sekretar Slovenije, Miloš Bizjak, rekao je da vježba jasno pokazuje posvećenost i opredjeljenost Crne Gore i država regionu, mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu i regionalnu saradnju u oblasti upravljanja nepogodama. "Slovenija intenzivno podržava države kandidate i potencijalne kandidate iz regiona na njihovom putu ka EU u oblasti regionalne sradnje. To je naša obaveza naročito od predsjedavanja Slovenije Savjetom EU 2008.godine", naveo je on. Bizjak je kazao da da je poslednjih godina više od 300 eksperata i pomoćnog osoblja obučeno programom civilne zaštite IPA, a više od 200 je učestvovalo u radionicama na razne teme.

Galerija

Bonus video: