Amfilohije primio gran pri nagradu "Zlatni vitez"

Amfilohije je, prilikom primanja nagrade, kazao da je ona nagrada svim stradalima, "koji su cijenom svojih života branili Kosovo i Metohiju"
50 pregleda 46 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.10.2014. 18:39h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prvi je dobitnik Gran-pri nagrade Međunarodnog slovenskog literarnog foruma "Zlatni vitez" za knjigu „Ljetopis novog kosovskog raspeća“, saopšteno je iz cetinjske Mitropolije a nagrada je uručena na svečanosti u ruskom gradu Pjatigorsku.

Amfilohije je, prilikom primanja nagrade, kazao da je ona nagrada svim stradalima, "koji su cijenom svojih života branili Kosovo i Metohiju". Knjiga upravo govori o kosovskim dešavanjima, a prevedena je na ruski i engleski jezik.

Literarni forum je organizovan u sklopu slovenskog foruma umjetnosti ”Zlatni vitez” a počasni pokrovitelji foruma bili su patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, predsjednik Ruskog kulturnog fonda i predsjednik Kinematografskog saveza Rusije – narodni umjetnik Rusije Nikita Sergejevič Mihalkov, dok je počasni predsjednik foruma Valentin Grigorijevič Rasputin, laureat državnih nagrada SSSR, član Patrijaršijskog kulturnog savjeta.

Slogan ovogodišnjeg foruma bio je: "Za moralne vrijednosti, za uzvišenje čovjekove duše".

Bonus video: