Tri profesorice tužile UCG: Dužni im 40.000 eura

Prosječni mjesečni honorar iznosi oko 300 eura, a profesorice tvrde da nije isplaćivan tri i po godine
177 pregleda 0 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Rajka Glušica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tatjana Bečanović, Rajka Glušica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.10.2014. 15:47h

Profesorice Filozofskog fakulteta Tatjana Bečanović, Rajka Glušica i Zorica Radulović tužile su Univerzitet Crne Gore (UCG) zbog neisplaćenih honorara za predavanja na magistarskim i doktorskim studijama od marta 2011. godine. Prosječan mjesečni iznos honorara je 300 eura, što znači da će, ako dobiju proces na sudu, UCG morati da isplati profesoricama najmanje 40.000 eura. “I to je nešto što se duguje svima, samo su ostali profesori strpljivi i čekaju da UCG isplati novac”, kazala je Glušica “Vijestima”, potvrdivši da su podnijele tužbu. Ona smatra da će sud biti na njihovoj strani, jer Filozofski fakultet “priznaje da postoji dug”. Glušica je istakla da sa UCG nikada nijesu dobili objašnjenje zbog čega se ne isplaćuju honorari već skoro četiri godine. “Ne tražimo ništa što nijesmo zaradili, a nikad nam niko nije pojasnio zbog čega ne primamo honorare toliko vremena. Ni nama, ni bilo kojem drugom profesoru Filozofskog fakulteta”, tvrdi Glušica.

Iz Rektorata UCG nijesu odgovorili da li su i zbog čega su profesorice tužile tu ustanovu. Kako su “Vijesti” ranije objavile, tužbu protiv UCG pripremaju i profesori emeritusi kojima od decembra 2010. godine nije isplaćena mjesečna nadoknada od 255 eura za to zvanje.

Prema dostupnim podacima, na UCG je oko 20 profesora sa zvanjem emeritusa, pa se procjenjuje da je godišnje trebalo izdvojiti oko 60.000 eura, što znači da se predavačima sa počasnim zvanjem duguje skoro četvrtina miliona eura. Sa UCG je ranije saopšteno da su zahtjevi profesora emeritusa za isplatu neosnovani...Plaćaju nakon gubitka spora Pravdu na sudu ranije je potražio Sinidikat Univerziteta (SUCG), pa je visokoškolska ustanova, na osnovu presude bjelopoIjskog Višeg suda, isplatila 633.000 eura na ime neisplaćenih uvećanih zarada za 572 zaposlena, koji su ih tužili. Nakon toga, UCG je obračunao koliko treba da isplati za preostalih 600 zaposlenih koji ih nijesu tužili. Menadžment se obavezao da ukupan iznos isplatiti u ratama...

Bonus video: