Konjević: Potreban bolji rad CB Podgorica

Konjević je rekao da je ljetnja turistička sezona, koja je uvijek izazov za UP, ove godine prošla bez ozbiljnijeg naručavanja reda i mira
14 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2014. 13:48h

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je zadovoljavajuća, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, navodeći da on i direktor policije nijesu u potpunosti zadovoljni rezultatima Centra bezbjednosti Podgorica. Upitan kako ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori u vezi svakodnevnih obračuna, razbojništava, paljenja automobila, dojava o bombama i da li je bezbjednost građana ugrožena, on je kazao da je bezbjednosna situacija zadovoljavajuća. "Bez obzira što percepcija o kojoj govorite ima određeno utemeljenje. U zadnjih mjesec i po, dva, u pojedinim gradovima, posebno u Podgorici, imamo izražene te slučajeve", rekao je Konjević na konferenciji za novinare povodom hapšenja Rožajca Safeta Kalića. On je kazao da namjerno koristi riječ percepcija, »jer mislim da se jednim dijelom, možda nedovoljnom našom aktivnošću, ne isprate postupanja policije nakon događaja". Konjević smatra da je obaveza policije da se ta percepcija eliminiše preventivnim aktivnostima. On je kazao da je na inicijativu direktora policije Slavka Stojanovića, nedavno održan sastanak sa menadžemntom Centra bezbjednosti Podgorica, kojem je i on prisustvovao. "Vrlo precizno smo ukazali da svoje aktivnosti u tom segmentu moraju pojačati i da jednim dijelom, onog što su nam predstavili kao rezultate, nismo zadovoljni i da do kraja godine moraju biti značajno unaprijeđene", saopštio je Konjević.

On je naveo da svako u lancu upravljanja policijom snosi odgovornost. »Naš zahtjev, posebno direktora policije, bio je povećanje efikasnosti i sprječavanje onog što su vjerovatni uzroci dešavanja«, kazao je Konjević. On je rekao da je ostvarena komunikacija i sa novim Vrhovnim državnim tužiocem. "Vjerujem da ćemo brzo imati sastanak na teme koje prepoznajemo kao šansu da unaprijedimo, ne saradnju, jer ona postoji, već efikansost i to bi nam svima pomoglo da rezultate policije i tužilaštva dobiju u javnosti bolju ocjenu", naveo je Konjević. Prema njegovim riječima, u poslednjih dvadesetak dana tri puta je korišteno vatreno oružje, a u jednom je otkriven izvršilac koji je procesuiran. "Druga dva slučaja su policijski riješena, i vjerujem da će do kraja ove sedmice u komunikaciji sa tužiocem biti procesuirani", naveo je Konjević. On je rekao da je ljetnja turistička sezona, koja je uvijek izazov za UP, ove godine prošla bez ozbiljnijeg naručavanja reda i mira. "I tu je negdje podloga za ono što sam kazao, da, bez obzira na izlovane incidenta u zadnjih mjesec i po, ocjenjujemo da je bezbjednosna situacija zadovoljavajuća." Konjević je kazao da je inicirana komunikaciju sa drugim državnim organima, i da bi u pojedinim segmentima mogli unaprijediti određene proceduralne stvari. "Dosta je bilo u ovoj godini aktivnosti policije po pitanju oduzimanja vatrenog oružija.Ostaje da sa drugim organima pogledamo da li imamo efikasna postupanja u procedurama koje slijede nakon oduzimanja oružja i hapšenja", rekao je on. On je naveo i da je policija kao prvi organ u lancu, u javnosti često kritikovana za stvari koje joj nisu u nadležnosti, kao što su određivanje zadržavanja i pritvora. Konjević je zamolio i novinare "da podijele nadležnosti i da jednako djeluju prema svim organima kako bi se pospješila efikasnost u narednim postupcima".

Bonus video: