U Kolašinu svega 16 vatrogasaca: U prosjeku stari oko 50 godina

Služba zaštite Kolašin pokriva oko 1.000 kvadratnih kilometara i osim što gase požare, asistiraju i službi hitne pomoći, pomažu u slučaju saobraćajnih nesreća...
1599 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Dragana Šćepanović
Ilustracija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.01.2019. 21:40h

Evropski standardi, prema kojima je jedan vatrogasac dovoljan na 1.000 stanovnika, nije primjenjiv za većinu opština u Crnoj Gori, rekao je komandir kolašinske Službe zaštite Željko Darmanović. Taj standard, kaže on, odnosi se na gusto naseljena gradska naselja i ne može biti djelotvoran u slučaju razuđenih opština, kakva je Kolašin. On smatra da je 16 vatrogasaca malo za opštinu, čija je površina 897 kvadratnih kilometara.

“Pored sela, od kojih su neka udaljena na desetine kilometara od naše stanice, ‘pokrivamo’ i 60 km magistrale. Naš zadatak, pored gašenja požara, su i asistencije Hitnoj pomoći pri transportu bolesnih ljudi iz zavijanih sela. Intervencije pri saobraćajnim nezgodama i nesrećama, takođe, spadaju u naše zadatke. Tražimo i zalutale turiste, što podrazumijeva pretragu po vrlo zahtjevnim terenima i pri lošim vremenskim uslovima. Zbog toga, iako razumijem potrebe racionalizacije radnih mjesta, smatram da nam treba još zaposlenih”, kazao je Darmanović.

Tokom minula četiri mjesaca pripadnici Službe zaštite, tvrdi on, imali su čak 52 intervencije. Pored lokalizovanja na desetine požara na seoskom području, potrošili su 87 cistijerni vode za gašenje vatre na gradskoj deponiji. Bili su logistika Hitnoj pomoći i Komunalnom preduzeću u nekoliko udaljenih sela, među kojima je i Velje Duboko, na 49 km od Kolašina.

I dalje je kolašinskim vatrogascima velika teškoća nedostatak opreme.

“Imamo tri vozila za gašenje požara, ali nam je neophodno i jedno za brze intervencije. I dalje nemamo kvalitetnu opremu za vatrogasce. Svjesni smo da je riječ o skupoj opremi, ali smatram da je njena nabavka neophodna jer nam ona ‘spasava glavu’. Nadamo se da će lokalna vlast imati razumijevanja, te da će se naći prostora u budžetu i za naše potrebe ili da će se nekim pojektom obezbijediti nedostajuća oprema”, kaže Darmanović.

Osim opreme, prema njegovim riječima, neophodno je podmladiti i kadar Službe.

Prosječana starost pripadnika te službe je sada oko 50 godina, a komandir smatra da bi što prije trebalo da dobiju još nekoliko mlađih kolega.

Bonus video: