Policija provjerava 27 transakcija

"Proces istraga kad su u pitanju krivična djela pranja novca i finansiranja terorizma je dug, zbog čega uprava od nadležnih organa dobije povratnu informaciju o preduzetima radnjama za oko 10 slučajeva godišnje"
84 pregleda 1 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.10.2014. 12:39h

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma tokom ove godine posumnjala je u zakonitost 40 transkacija, od čega je 27 slučajeva proslijedila na dalje postupanje Upravi policije i tužilaštvu, saopštio je direktor Uprave Vesko Lekić na regionalnoj konferenciji finansijsko–obavještajnih službi (FOS) na temu "Jačanje saradnje u borbi protiv pranja novca u finansiranja terorizma u jugoistočnoj Evropi".

Uprava na godišnjem nivou, kaže on, dobija oko 30.000 gotovinskih transakcija od obveznika.

Prema njegovi, riječima, proces istraga kad su u pitanju krivična djela pranja novca i finansiranja terorizma je dug, zbog čega uprava od nadležnih organa dobije povratnu informaciju o preduzetima radnjama za oko 10 slučajeva godišnje.

"To je za vas mala ali za nas značajna cifra, to se odnosi na desetak predmeta. Ako uzmete u obzir broj predmeta koji smo mi dostavili ove godine to je možda beznačajno, ali ta krivična djela se dugo procesuiraju i moramo biti strpljivi i čekati", pojasnio je Lekić.

Dodaje da je na svjetskom nivou vrlo mali procenat ovih krivičnih djela koje dobiju konačan epilog na sudu.

"Radi se o 1,5 do 2 odsto slučajeva", precizirao je Lekić.

On je upozorio da se informacione tehnologije brzo razvijaju i da je u toj oblasti teško ispratiti trandove kad je u pitanju sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

"Kod nas još nema takvih slučajeva, ali pratimo te trendove u cilju pšrevencije", dodao je on.

Šef programa za vladavinu prava i ljudska prava pri OEBS-u, Rob Fors, kazao je da Uprava i njene partnerske institucije iz regiona, imaju složen zadatak - da iznova nalaze načine kojima će uključivanje nelegalnog novca u regularne ekonomske tokove činiti sve težim.

"Siguran sam da naš zajednički cilj možemo formulisati prije svega kao potvrdu riješenosti FOS da nastave i ojačaju postojeću praksu saradnje u otkrivanju i rješavanju slučajeva pranja novca, posebno onih u kojima »perači« pokušavaju da se sakriju iza nekoliko državnih granica", naveo je on.

Fors je poručio da će OEBS nastaviti saradnju sa partnerima iz crnogorske Uprave i da će uvijek nastojati da podrži njihova nastojanja da unaprjeđuju rad i rezultate.

Bonus video: