Porto Montenegro: Do juna 2015. još 60 novih vezova za velike brodove

Aktuelno mulo Porto Montenegra sa svoje jugoistočne strane je dio tivatske marine namijenjen isključivo super jahtama
1 komentar(a)
Porto Montenegro radovi, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro radovi, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.10.2014. 12:04h

Radnici kompanije "Yu Briv" iz Kotora, krenuli su sa postavljanjem ograde na glavi mula 1 marine Porto Montenegro i pripremi gradilišta, čime su zvanično otpočeli radovi na produžetku tog mula, a što je tzv.“2 B“ faza širenja elitne tivatske marine.

Projektom je predviđeno da se postojeće mulo 1 dužine 250,8 metara, produži izgradnjom nove sekcije dužine 237,5 i širine 18,6 metara na čijem će kraju biti nova trafostanica 2 x 1.000 kVa.

Bočno na istom mulu dogradiće se sjeverni valobranski krak dimenzija 122,4 x 7 metara i južni valobranski krak dimenzija 69 x 6,2 metara.

Aktuelno mulo Porto Montenegra sa svoje jugoistočne strane je dio tivatske marine namijenjen isključivo super jahtama, a na njegovom produženom dijelu dobiće se još 37 vezova za brodove te kategorije, kao i 23 veza za nešto manje jahte.

Rok za završetak svih radova je 15. jun 2015. godine, a do pred radnicima i operativom "Yu Briva" je monumentalan zadatak da u tom roku u morsko dno pobiju ukupno 192 velika metalna šipa na koja će se oslanjati nova operativna obala od prefabrikovanih betonskih elemenata, svaki pojedinačne težine od oko 100 tona.

"Ukupno će se pobiti 6.815 metara dužine šipova, ugraditi 9.500 kubika betona i 1.000 tona armature", kazao je "Vijestima" tehnički direktor "Yu Briva" Dejan Đurović.

Ta firma inače, završila je izgradnju nove operativne obale Porto Montenegra u tzv. "2 A" fazi njenog širenja. Nekadašnje mulo 3 dugačko 155 metara, produženo je dogradnjom novog dijela dimenzija 203 x 19 metara.

Na samom kraju tog produžetka napravljena je trafostanica snage 2 x 1.000 kVA. Bočno na mulo 3 dograđena se još dva mula – južni valobranski gat dimenzija 259,1 x 12 metara i sjeverni valobranski gat dimenzija 83, 3x 16,2 metra.

Na njemu "Yu Briv" upravo završava objekat dispečarskog centra nove pumpne stanice za snabdijevanje jahti gorivom, a u ovom dijelu marine Porto Montenegro je dobio mogučćnost prihvata na vez jahti dugačkih i do 180 metara, a što trenutno može ponuditi smao par marina u cijelom svijetu.

Hidrograđevinska plovila "Yu Briva" u akvatorijumu sjeverno od dograđenog dijela mula 3, prema uvali Seljanovo, trenutno instaliraju velike tegove za muring-sistem za vezivanje jahti u tom novom dijelu Porto Montenegra.

Ukupno se postavlja po pet velikih betonskih tegova težine po 75 tona, pet tegova težine po 90 i pet tegova težine po 110 tona.

Operativa "Yu Briva" prvo na dno mora postavlja kalupe u koje se onda sa površine, preko pumpi i crijeva, sipa brzovezujući cement, pa se blokovi - sidra muring sistema, izlivaju direktno na mjestu gdje treba da stoje tokom narednih decenija.

Bonus video: