Predstavnik Ministarstva odbrane Crne Gore u inspekciji u Ukrajini

"Učešćem u misiji Crna Gora dala aktivan doprinos u saradnji sa partnerskim zemljama u cilju sagledavanja situacije na terenu i davanja pomoći i podrške u rješenju situacije u Ukrajini"
1 komentar(a)
inspekcijski tim, Foto: Odbrana.gov.me
inspekcijski tim, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 20.10.2014. 10:51h

Crna Gora je, na osnovu skladu sa Bečkim dokumentom 2011, imala predstavnika iz Ministarstva odbrane u međunarodnom timu inspekcije specifičnog područja i posmatračke misije na teritoriji Ukrajine.

"Aktivnost je realizovana u periodu od 11 do 18. oktobra, uz vođstvo inspekcijskog tima Kanade i učešće međunarodne grupe inspektora iz drugih zemalja članica OEBS-a, Estonije i Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Ovo je drugi put da predstavnik Ministarstva odbrane učestvuje u ovim aktivnostima i prilika da se sagleda situacija nakon skoro šest mjeseci od prve posjete. Aktivnost je realizovana uz podršku više pratećih timova i bezbjednosnih struktura ukrajnskih vlasti i Agencije za kontrolu naoružanja.

Inspekcija područja je sprovedena u istočnom dijelu Ukrajine i dijelu teritorije na administrativnoj liniji sa Krimom.

Realizovane su, kako se navodi, posjete jedinicama koje su stacionirane u području i koje su većim dijelom bile reaspoređene i učestvovale u borbenim dejstvima u reonu Donbasa.

"Međunarodni inspekcijski tim je posjetio i reon oblasti Slavjansk i Kramatorsk, a u razgovoru sa pripadnicima jedinica stvorena je kompletna slika o situaciji i vojnim aktivnostima u istočnom dijelu Ukrajine", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaje se da je učešćem u ovoj misiji Crna Gora dala aktivan doprinos u saradnji sa partnerskim zemljama u cilju sagledavanja situacije na terenu i davanja pomoći i podrške u rješenju situacije u Ukrajini.

Bonus video: