Imenovati člana Komisije iz NVO iz oblasti "razvoj sporta"

51 pregleda 1 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2014. 11:17h

Koalicija NVO Saradnjom do cilja zahtijeva od Vlade Crne Gore da na prvoj narednoj sjednici imenuje jednog člana Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću koji je iz reda nevladinih organizacija iz oblasti „razvoj sporta“.

"Ministarstvo finansija je 16. decembra 2013. godine dostavilo vladinoj Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja prijedlog za imenovanje člana Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću za oblast: RAZVOJ SPORTA. Prethodno je u skladu sa Uredbom o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću sprovedena procedura za izbora predstavnika NVO za člana Komisije. NVO su odredile svog predstavnika", navodi se u saopštenju koalicije NVO, koje potpisuje Goran Đurović, predsjednik UO Koalicije.

Skoro deset mjeseci nakon dostavljanja dokumentacije Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja, na čijem je čelu donedavno bio bivši ministar prosvjete Slavoljub Stijepović, kako navode, postupak imenovanja člana Komisije iz oblasti razvoj sporta, nije okončan imenovanjem na sjednici Vlade Crne Gore.

"Zašto vladina Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja deset mjeseci opstruira kompletiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću? Čiji su interesi u ovoj situaciji ugroženi? Zašto se ne želi učešće predstavnika NVO u procesu finansiranja projekata iz oblasti sporta? Da li je to već nagovještaj zloupotreba? Tragično je što čak ni jedan formalni čin i procedura ne može da se na zakonit način sprovede u Vladi Crne Gore kada je u pitanju proces finansiranja projekata nevladinih organizacija. Zašto se nepotrebno otvara prostor za sumnje u regularnost postupka raspodjele sredstava i kreira dodatno nepovjerenje u institucije. Odnos Vlade Crne Gore prema nevladinim organizacijam pokazuje se djelima a profesionalizam u radu sprovođenjem procedura na zakonit način", navodi se u saopštenju koalicije NVO.

Konkurs za raspodijelu dijela prihoda od igara na sreću traje do 22. oktobra 2014. godine. Nakon ovog datuma Komisija treba da počne sa radom na selekciji najboljih projekata.

"Ukoliko ne bude uskoro imenovan član Komisije iz oblasti razvoj sporta, rizikujemo da u ovoj oblasti procedura bude ugrožena što će za posljedicu imati dodatne reakcije koje inače opterećuju proces dodjele sredstava za projekte iz ovog fonda", navodi se u saopštenju.

Koalicija NVO Saradnjom do cilja, traži od predsjednika Vlade Crne Gore da se taj postupak sprovede do kraja u skladu sa propisanom procedurom i kompletira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću kako bi, kako navode, u punom sastavu preduzela dalje korake u postupku odabira projekata koji će biti finansirani.

Koalicija NVO Saradnjom do cilja trenutno okuplja 119 nevladinih organizacija registrovanih u Crnoj Gori.

Bonus video: