Vuksanović neće protiv premijera: I dalje ćuti o dozvoli za dio zgrade UDG-a

72 pregleda 10 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Božidar Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2014. 14:03h

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore Božidar Vuksanović već više od mjesec dana ne odgovara na pitanje da li će firma "Univerzitats" iza koje stoji premijer Milo Đukanović, biti kažnjena jer još nema upotrebnu dozvolu za dio zgrade Univerziteta Donja Gorica u istoimenom podgoričkom naselju.

"Vijesti" su prošlog mjeseca objavile članak da je dio zgrade UDG tek u septembru prošle godine dobio upotrebnu dozvolu, dok je drugi dio, namijenjen administraciji, još bez nje. “Vijesti” su imale uvid u rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma od 10. septembra 2013. godine kojim se firmi Đukanovića “Univerzitats”, u sklopu koje UDG posluje izdaje upotrebna dozvola za “Univerzitetski centar” u Donjoj Gorici.

Ta zgrada je svečano otvorena 1. septembra 2008. godine, što znači da je bez upotrebne dozvole, koja je neophodna za useljenje, bila pet godina.

U članu 70 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata piše da je “korišćenje objekta dozvoljeno samo nakon pribavljanja upotrebne dozvole”.

Prema članu 154 istog zakona predviđeno je i da se pravno lice kazni novčanom kaznom u visini tristostrukog iznosa minimalne zarade, ukoliko otpočne korišćenje objekta prije dobijanja upotrebne dozvole. To znači da premijerova firma mora državi da plati kaznu od oko 60.000 eura.

Bošnjak: Aktivista DPS-a ne smije na svog partijskog šefa

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da smo više puta uvjeravani da je Crna Gora privatna država porodice Đukanović.

"I zbog toga im može biti ono što rade, jer su institucije sistema zarobljene i ne smiju da reaguju kada je bilo što u pitanju a tiče se porodice Đukanović, tako i u ovom slučaju. Ne može se očekivati od bivšeg poslanika i aktiviste DPS-a da pošalje inspekciju da naplati kaznu privatnoj firmi Mila Đukanovića", rekla je Bošnjak.

Dodala je da je mnogo toga u vezi sa Univerzitetom Donja Gorica nelegalno.

Bonus video: