Pejović o Izvještaju EK: Čekamo optužnicu za komandovanje

87 pregleda 7 komentar(a)
Slobodan pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Slobodan pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.10.2014. 18:33h

Deportacija državljana BiH je državni zločin i zbog toga ne čudi što se u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku konstatuje da, kada je riječ o ratnim zločinima, "nikakvi ozbiljni napori da se riješi problem nekažnjivosti nisu pokazani", ocijenio je svjedok deportacija, inspektor u penziji Slobodan Pejović.

EK je u Izvještaju tražio od Crne Gore da efikasno istraži, procesuira, ispita i kazni ratne zločine u skladu sa međunarodnim standardima.

Navedeno je i da zemlja tek treba da podigne otpužnice za komandnu odgovornost za ratne zločine. I glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori je istakao da je „došao kako bi vlasti ohrabrio da ulože više napora u rješavanje ratnih zločina.”

Pejović, svjedok deportacije građana BiH u maju 1992. godine u Herceg Novom, koji je prvi javno progovorio i svjedočio o tim zločinima, zbog čega je dobio brojna priznanja za humanost i građansku hrabrost, fizički i verbalno napadan, ali i osporavan, tvrdi da je "sve uzalud, kada aktuelna vlast negira da je učestvovala u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, pa po toj logici nije ni bilo ratnih zločina u Crnoj Gori”.

"Tvrdim da je deportacija državljana BiH državni zločin. Oni kažu da je to državna greška i za tu 'grešku' su platili pet miliona eura porodicama žrtava. Podsjećam da su u Drugom svjetskom ratu italijanski, mađarski, bugarski, makedonski i drugi fašisti hapsili Jevreje i predavali ih njemačkim vojnicima, koje su oni slali u logore. Zna se kako je većina završila. Skoro 50 godina kasnije crnogorska vlast je hapsila državljane BiH koji su bili na njenoj teritoriji i predavala ih vlastima Republike Srpske. Zna se kako su i oni završili. Koja je razlika između ova dva slučaja? Zločinima iz Drugog svjetskog rata je suđeno, a zločinci osuđeni. Mi još čekamo”, kazao je Pejović.

On je rekao da su se svjedočenjem bivšeg majora Kontraobavještajne službe (KOS) Jugoslovenske armije Mustafe Čandića o saradniku KOS-a i crnogorske Službe državne bezbjednosti, novinaru i publicisti Šemsudinu Šekiju Radončiću, obistinile njegove ranije tvrdnje.

“Upozoravao sam da je Radončić saradnik crnogorske tajne policije i da je crnogorska vlast naručila onaj lažni film gdje sam predstavljen kao ratni zločinac. Čandić tvrdi da je Radončića sredinom 80-ih godina prošlog vijeka dok je bio na služenju vojnog roka, vrbovao visoki oficir KOS-a Nikola Radujko. Preko Šekija je Radujko vrbovao i njegovog brata blizanca Fahrudina Radončića. Oni su bili zaduženi za unutrašnje neprijatelje u KOS-u. Šeki je 'pokrivao Crnu Goru', a Fahrudin Crnu Goru i Kosovo”, kazao je Pejović.

On podsjeća da Čandić tvrdi da je 1991. godine crnogorski SDB, koji je bio pod kontrolom Momira Bulatovića, vrbovao Šekija Radončića i da on od tada radi za njih. Mislim da je to vidljivo i na mom slučaju”, kazao je Pejović.

Bonus video: