I ove godine vakcinacija protiv gripa

0 komentar(a)
Vakcina (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Vakcina (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2014. 15:14h

Vakcinacija rizičnih grupa stanovništva biće sprovedena i ove godine u Crnoj Gori, u sklopu prevencije mogućih komplikacija uslijed obolijevanja od gripa izazvanog humanim sojevima virusa influence A i B.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, predviđeno je da se vakcina daje osobama starijim od šest mjeseci života koji imaju hronična oboljenja disajnih puteva i plućnog parenhima, kardiovaskularnog sistema (srca i krvnih sudova) i bubrega.

Predviđeno je i da se vakcina daje oboljelim od metaboličkih poremećaja kao što je šećerna bolest, osobama sa različitim stepenom smanjenja imuniteta, odnosno osobama oštećenog imuniteta uključujući lica sa HIV/AIDS-om i primaoce transplatata.

„Vakcinacija je predviđena i za hronično oboljela lica smještena u stacionarima, lica koja žive u objektima za kolektivni smještaj, lica starija od 65 godina života, kao i za zdravstvene radnike i saradnike“, kaže se u saopštenju.

Pored tih grupa, zbog većeg rizika od težih formi bolesti i komplikacija, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica (uz saglasnost ginekologa koji prati trudnoću) i djece uzrasta do pet godina, a naročito uzrasta od od šest mjeseci do dvije godine.

"Distribucija vakcine svim domovima zdravlja u državi je u toku. Domovi zdravlja će putem lokalnih medija obavjestiti građane o načinu (mjestu i vremenu) na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni“, kaže se u saopštenju Instituta.

Bonus video: