HRA: Odoljeti provokacije mržnje i oštro kazniti njeno raspirivanje

Podsjećajući na jučerašnju naslovnu stranu Informera, iz HRA su kazali da upotreba naziva ”šiptar” za Albance, koji su manjinski narod u Crnoj Gori, ima uvredljivu konotaciju i da se takvom smatrala i u bivšoj Jugoslaviji
9 komentar(a)
Srbija - Albanija, Foto: Reuters
Srbija - Albanija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2014. 15:09h

Akcija za ljudska prava uputila je apel građanima da sačuvaju razum i da provokacije poput ispoljavanja težnji ka tzv. Velikoj Albaniji prepoznaju kao djelo i stavove pojedinih osoba, a ne zvanični stav te države niti stav svih Albanaca u Albaniji, kao ni svih onih koji su građani Crne Gore.

"Svi koji pamtimo žrtve na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih godina moramo se zabrinuti na vrijeme zbog nedavnih političkih provokacija na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu i reakcija na taj događaj u Crnoj Gori u vidu tuče đaka u Tuzima, kamenovanja albanske ambasade u Podgorici, naslovne strane Informera sa govorom mržnje...", navodi se u saopštenju HRA.

Iz te organizacije su kazali, podsjećajući na jučerašnju naslovnu stranu Informera, da upotreba naziva ”šiptar” za Albance, koji su manjinski narod u Crnoj Gori, ima uvredljivu konotaciju i da se takvom smatrala i u bivšoj Jugoslaviji.

"Primjetili smo da je od svih srpskih i crnogorskih štampanih medija, jedino Informer koristio taj pogrdni naziv i to na naslovnoj strani. Ovakvi postupci očigledno teže da raspale nacionalističke strasti s obje strane i doprinesu novim sukobima na Balkanu i zboga toga se moraju blagovremeno osuditi. Imajući u vidu da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije početkom devedesetih počeli upravo incidentima na fudbalskim i košarkaškim utakmicama, a onda se prelili u govor mržnje u medijima, apelujemo na državno tužilaštvo da ne zaboravi danas, kao što je zaboravljalo devedestih, da u Krivičnom zakonu postoji krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i da ono upravo služi da zabrani izazivanje i raspirivanje mržnje koje prije ili kasnije dovodi do nasilja s ozbiljnim posljedicama", navodi se u saopštenju HRA.

U Akciji za ljudska prava navode da bi državno tužilaštvo moralo da pokaže jasan stav da će ovakve i slične govore mržnje, kao i dalje provokacije i ispoljavanja mržnje goniti bez izuzetka kao krivično djelo iz člana 370 KZ, isto onako kao što bi trebalo kazniti i političke provokacije u Beogradu - i zviždanje albanskoj himni i spuštanje zastave tzv. Velike Albanije na fudbalski teren.

Bonus video: