Karitas Barske nadbiskupije podijelio humanitarnu pomoć starim osobama

Prema podacima MONSTAT za 2012. u Crnoj Gori u apsolutnom siromaštvu živi 11,2 odsto stanovništva
59 pregleda 0 komentar(a)
Karitas Dan starih lica, Foto: Karitas
Karitas Dan starih lica, Foto: Karitas
Ažurirano: 17.10.2014. 14:42h

Obilježavajući 17. oktobar, Svjetski dan borbe protiv siromaštva, Karitas Barske nadbiskupije je širom opštine podijelio pakete humanitarne pomoći starim osobama lošeg socijalnog stanja koje žive same i u teškim uslovima.

PR menadžer Karitasa Sanja Rakić kazala je “Vijestima” da je terenski rad zaposlenih i aktivista Karitasa Barske nadbiskupije pokazao da stare osobe u našem društvu imaju još izraženije potrebe od onih koje im se kroz različite vidove podrške pružaju, te da mnogima od njih nedostaju osnovna sredstva za život.

"U naročito teškom položaju su oni stari koji žive sami, zatim oni koji su bez primanja, a posebno osjetljivu kategoriju čine oni koji žive na ruralnim područjima", ukazala je Rakić.

Prema podacima MONSTAT za 2012. u Crnoj Gori u apsolutnom siromaštvu živi 11,2 odsto stanovništva. Svaka odrasla osoba koja ima mjesečno na raspolaganju 182 eura živi u apsolutnom siromaštvu.

Rakić je podsjetila da se Karitas Barske nadbiskupije 12. decembra 2013. priključio globalnoj kampanji "Svi smo mi jedna porodica, hrana za sve" koju je pokrenuo Karitas Internacionalis, u okviru koje će se do 2025. raditi na suzbijanju gladi i siromaštva širom planete.

"Svjesni činjenice da u svijetu ima dovoljno hrane za sve, a da ipak postoje oni koji je ne dobijaju, Karitas nastoji da u skladu sa svojom misijom različitim aktivnostima utiče na smanjnje socijalnih nejadnakosti i na stvaranje društva u kom je zadovoljenje najosnovnijih životnih potreba omogućeno svima", dodala je Rakić.

UN su 17. oktobar proglasile Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i on se obilježava od 1987. kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

"Cilj obilježavanja ovog dana je širenje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva u cijelom svijetu. Mi obilježavanjem ovog datuma želimo da doprinesemo da se poruka UN širi i u našem društvu i da na tako razvijamo svijest da svi treba da imamo pravo na dostojanstven život", zaključila je Rakić.

Bonus video: