Poklonili dijagnostički aparat Odjeljenju za oftalmologiju

Načelnica Oftalmološkog odeljenja instituta za bolesti djece, Nataša Jovović, rekla je da se nabavkom tog aparata, uz kompjuterizovano vidno polje, zaokružuje ispitivanje vidne funkcionalnosti djece u Crnoj Gori
292 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2014. 14:25h

Međunarodni klub žena Crne Gore donirao je danas dijagnostički aparat Odjeljenju za oftalmologiju Instituta za bolesti djece, što je prvi i jedini aparat takve vrste u državnim zdravstvenim ustanovama. Ukupna vrijednost donacije iznosi 24,5 hiljada eura, a novac za nabavku aparata prikupljen je na prošlogodišnjem Božićnom bazaru, zahvaljujući podršci i zalaganju ambasada koje se nalaze u Crnoj Gori. „Ispitivanje ovim aparatom posebno je važno kod djece koja imaju izolovano oboljenje oka ili ako je ono u okviru neuroloških i drugih oboljenja. Upotreba aparata pomaže doktorima u postavljanju dijagnoze kada postoje urođene anomalije oka, očnog živca i vidnih centara u mozgu, ali i kod oboljenja koja nastaju u ranom djetinjstvu i kasnije“, saopšteno je iz Međunarodnog kluba žena. Aparat je, kako se dodaje, veoma koristan u procjeni oštećenja izazvanog oboljenjem, praćenju toka bolesti i uticaju terapije na oporavak vida. „Posjedovanje ovog oftalmološkog dijagnostičkog aparata izuzetno je značajno za Institut za bolesti djece i Klinički centar Crne Gore imajući u vidu da su do sada djeca na elektrofiziološka i neurološka ispitivanja oka bila upućivana van granica Crne Gore“, rekla je zamjenik Instituta za bolesti djece, Maja Kavarić. Kako je kazala, to je prvi i jedini aparat ovakve vrste u državnim zdravstvenim ustanovama. „Ništa manje važno nije ni to što aparat može da se koristi u neurološkoj djagnostici, a uz malu nadogradnju opreme i za ispitivanje sluha“.

Načelnica Oftalmološkog odeljenja instituta za bolesti djece, Nataša Jovović, rekla je da se nabavkom tog aparata, uz kompjuterizovano vidno polje, zaokružuje ispitivanje vidne funkcionalnosti djece u Crnoj Gori. „Pregled je bezbolan, a izvodi se svjetlosnom stimulacijom oka. Mi smo upućivali pacijente van Crne Gore i oni su na pregled čekali prosječno od šest do devet mjeseci što je usporavalo postavljanje dijagnoze i procjenu oštećenja“, rekla je ona.

Galerija

Bonus video: