CGO: Ustavni sud odgovoran za lošu ocjenu u Izvještaju EK

Iz CGO podsjećaju da EK u Izvještaju konstatuje da „nadležnost za vođenje prekršajnog postupka treba biti prenešena na sudove bez daljeg odlaganja“, i da „ozbiljnu zabrinutost predstavlja to što, prema sadašnjem sistemu, zatvorske kazne za prekršaje mogu izreći tijela koje imenuje izvršna vlast”
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.10.2014. 11:58h

Centar za građanko obrazovanje (CGO) optužio je Ustavni sud da je direktno odgovoran što je problem u sprovođenju Zakona o prekršajima konstatovan u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore za ovu godinu godinu.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su saopštili da su zadovoljni što je EK uvažila argumente koje je CGO iznosio kada je riječ o problemima u sprovođenju tog Zakona, uključujući to pitanje u ovogodišnji Izvještaj.

Iz CGO podsjećaju da EK u Izvještaju konstatuje da „nadležnost za vođenje prekršajnog postupka treba biti prenešena na sudove bez daljeg odlaganja“, i da „ozbiljnu zabrinutost predstavlja to što, prema sadašnjem sistemu, zatvorske kazne za prekršaje mogu izreći tijela koje imenuje izvršna vlast”.

„Upravo na toj osnovi, CGO je, još 2012.godine, podnio Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba ovog Zakona. Nažalost, iako je taj problem prepoznat od strane EK, Ustavni sud do danas o njemu nije odlučivao, i pored brojnih urgencija CGO-a i javnih apela“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su ponovili da postojeće zakonsko rješenje ide na štetu građana Crne Gore, kojima već tri godine presude izriču sudije koje bira Vlada, čime se direktno krši Ustav, kao najviši pravni akt.

„Tako je od početka primjene novog Zakona o prekršajima, 1. septembra 2011., do kraja prošle godine, prema podacima iz Registra novčanih kazni koji generiše pravosnažne sudske odluke, za čak 439 lica izrečena kazna zatvora“, naveli su iz CGO.

Oni su naglasili da te zatvorske kazne nijesu donešene pred zakonom ustanovljenim sudom, već pred izvršnim organom vlasti, što je suprotno principu podjele vlasti.

„Time što je izvršna, a ne sudska vlast, poslala u zatvor 439 lica, ugroženo je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu, jer ta lica nijesu imala nezavisno i nepristrasno suđenje“, precizirali su iz CGO.

Prema njihovim riječima, za činjenicu da je 439 lica u Crnoj Gori poslato na neustavan način u zatvor još niko nije odgovarao, a posljedice su nepopravljive.

„Zabrinjavajuće je da Ustavni sud ostaje već dvije godine nijem na napore koje ulažemo kako bi ukazali na postojeće nepravilnosti koje direktno stoje na crnogorskom putu EU integracija. Nemiješanjem u svoj posao, Ustavni sud snosi i direktnu odgovornost što je ovaj problem konstatovan u Izvještaju“, kaže se u saopštenju.

U CGO smatraju da se ne može govoriti o vladavini prava bez korjenitih promjena, između ostalog, sistema prekršaja koje je postavio Zakon o prekršajima i preispitivanja izrečenih neustavnih presuda.

„Nedopustivo je i što se prelazni period odužio na tri godine, a ovo pitanje je neophodno što prije riješiti i ispraviti sva loša postojeća rješenja u cilju zaštite osnovnih ljudskih prava građana i građanki Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: