Krađa o kojoj niko u Crnoj Gori ne priča

Gdje je nestala skulptura "Kupačice" Dragana Mitrovića, triptih Uroša Toškovića, slike Aleksandra Prijića, Zorana Radovića...
473 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 17:42h

Deset godina je od kada je zatvoren hotel “Berane”, a još nema odgovora gdje su nestala vrijedna umjetnička djela, skulptura “Kupačica” Dragana Mitrovića, triptih Uroša Toškovića, slike Aleksandra Prijića... koja su krasili enterijer.

“Kupačicu” danas, za utjehu, turisti mogu vidjeti samo kao kopiju, ili popularno rečeno drugi odlivak, na plaži Ričardova glava u Budvi. Dok odolijeva talasima pored mora, mnogi, tako, i ne znaju da je ova skulptura pravljena specijalno za fontanu terase hotela u Beranama početkom šezdesetih godina prošlog vijeka. Sada se u Budvi prodaju suveniri sa motivom “Kupačice”, a malo ko i od Budvana i od ljubitelja umjetnosti zna za činjenicu da je ona „porijeklom sa sjevera“.

“Vijesti” su ranije pisale da se od vremena nesrećne privatizacije hotelsko-turističkog preduzeća do današnjih dana ne zna sudbina ni drugih velikih i značajnih umjetničkih djela koja su krasila objekte te kompanije, iako njihova ukupna vrijednost daleko prevazilazi sumu po kojoj je grupa berazanskih mešetara došla do većinskog paketa akcija. Tri slike kombinovane tehnike, koje čine cjelinu, iz jednog ranijeg perioda Toškovićevog stvaralaštva vrlo davno su kupljene za nekoliko desetina hiljada maraka. Naravno da je vrijednost triptiha neprocjenjivo porasla kasnije, kada je ovaj crnogorski umjetnik u Parizu označen kao najveći živi crtač na planeti. Triptih se nalazio u manjem salonu u prizemlju, kada mu se izgubio svaki trag, kao i drugim umjetničkim djelima. Neki vjeruju da je samo Toškovićeva slika danas sigurno vrijedna onoliko koliko su berzanski mešetari platili većinski paket akcija čitavog hotelsko turističkog preduzeća, što je iznosilo svega oko sto pedeset hiljada eura. Takođe se vjeruje kako nije nemoguće i da su neke umjetnine iznesene iz zemlje. Poznavaoci umjetnosti tvrde, međutim, da nije teško utvrditi u kojem periodu je nestao Tošković, ko je mogao i kome da ga proda. Na to ukazuju i oni kojima nije nepoznata situacija oko privatizacije HTP „Berane“ i istoimenog hotela. Zna se tačno kako je i kojim redosljedom hotel mijenjao vlasnike na papiru. Na taj način bi se i triptihu i svim ostalim umjetničkim djelima ušlo u trag. Hotel “Berane” je do 2003. godine bio najznačajniji objekat hotelsko-turističkog preduzeća u gradu. Ta godina je početak pljačke i početak kraja. Godine 2003. ovu ugostiteljsko-turističku kompaniju je privatizovala nepoznata firma Euroturist GMBH oko koje je bilo okupljeno društvo od Berana i Bijelog Polja do Slovenije. Osim Toškovićevog triptiha i Prijićeve slike veličine četiri puta tri metra, samo u hotelu “Berane” bilo je i nekoliko slika beogradskog umjetnika Zorana Radovića, veliki broj slika drugih umjetnika. Na veliku žalost, skoro da su u poptunosti uništene i dvije drvene zidne instalacije u salonu hotela “Berane”, takođe značajne vrijednosti, djelo izvjesnog beogradskog umjetnika, koji ih je svojevremeno izrađivao na licu mjesta, živeći u hotelu.

Za originalnu “Kupačicu” se čak vjeruje da je završila daleko od Crne Gore. Jasno je, kažu bivši radnici, i to da je “Kupačica” razmontirana vrlo stručno, što ukazuje na to da je neko „radio“ mirno i bez straha, odnosno da to sigurno nijesu uradili kradljivci starog bakra i bronze. Gdje su nestala ova umjetnička djela policija nikada nije pokušala da istraži.Slika Milića od Mačve i dalje u hotelu “Komovi “ u Andrijevici Slika Milića od Mačve koja se nalazi s u hotelu “Komovi” u Andrijevici, a na kojoj su motivi iz Andrijevice iz vremena raznih ratova, nastala je prije više decenija. Pravljena je specijalno za ovaj hotel i krasi zid iznad kamina u restoranu. Nije poznato da li je umjetnik boravio u ovoj varošici dok je izrađivao sliku, ali se zna da je ona ostala nekatalogizirana poslije njegove smrti. „Ove slike nema u njegovom katalogu umjetničkih djela. To, naravno, ne umanjuje njenu vrijednost, jer je to rani period Milića od Mačve, i po tome bi mogla da bude još vrjednija nego slike novijeg datuma. U svakom slučaju vrlo je vrijedna i jako je dobro što je sačuvana makar ona, od svih drugih koje su krasile nekadašnje hotele i druge objekte hotelsko-turističkog preduzeća Berane“ kaže jedan turistički radnik.

Galerija

Bonus video: