Izbori na Filozofskom u Nikšiću: "Rekli su da će mi glavu slomiti"

100 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 19:42h

Kandidati za studentskog povjerenika na Filozofskom fakultetu u Nikšiću „ozbiljno“ su shvatili izbore pa su se potrudili da u optužbama i verbalnim duelima ne zaostaju za starijim „kolegama“ koje sjede u poslaničkim klupama. Dok su jedni tvrdili da im suparnička strana verbalno prijeti i onemogućava glasačima da izađu na izbore i zaokruže trojicu od osam kandidata, drugi su smatrali da je to samo „poslednji trzaj“ strane koja gubi.

„Neki od onih koji lobiraju za kandidate su mi verbalno prijetili, čak su me i udarali ramenom, a sve sam to prijavio dekanu koji me pitao da li da zove policiju. Odbio sam uz obrazloženje da sam akademski građanin i da ću verbalno riješiti svaki problem a da ću, ukoliko se desi nešto slično, obavijestiti policiju“, kazao je Aleksandar Knežević, jedan od kandidata za studenta povjerenika. "Rekli su mi da će mi glavu slomiti", dodao je Knežević.

I Božidar Čabarkapa, posmatrač na izborima, tvrdi da su mu verbalno prijetili, a navodno su prijetnje doživjele i studentkinje sa odsjeka za crnogorski jezik.

„Bilo je verbalnih sukoba po društvenim mrežama, ali ništa ozbiljno se nije dogodilo da bi bila dovedena u pitanje regularnost izbora. Tvrdim da niko nikoga nije udario, a ako je to uradio, policija je na sto metara od fakulteta pa neka to prijavi da se procesuira“, poručio je Mitar Kuzman, kandidat za studentskog povjerenika koji je u ranijem sazivu bio član studentskog parlamenta.

Kandidat Mitar Žugić tvrdi da su navodno napadnuti studenti upravo oni koji su poslali predstavnike u Berane, a ovi prijetili legalno izabranoj komisiji.

„Nije tačno da je naš posmatrač, koji je naveden u formularu, ikome prijetio. Kuzman nam je kazao da imamo pravo na posmatrača u Beranama ukoliko je naveden u formularu, da bi mi, nakon toga, poslao poruku da na to nemamo pravo. Pozajmili smo 40 eura da pošaljemo posmatrača da bi nam onda rekli da nemamo pravo na njega“, kazao je Nikola Vujačić, kandidat za povjerenika, koji tvrdi da su se u toku izbora dešavale i razne druge malverzacije.

„Svi kandidati imaju pravo na svoje posmatrače na glasačkom mjestu. Momci su ove izbore previše ozbiljno shvatili. Na koji su način oni dobijali svoju podršku na isti način smo i mi to radili. Jednostavno, izgubili su nadu za pobjedu i zato su digli svu ovu frku“, kazao je Kuzman.

„U pitanju su studentska prava i niko nema pravo da nam ih ugrožava, a studenti će odlučiti koga će izabrati“, poručio je Knežević.

Na Filozofskom fakultetu tenzije za vrijeme studentskih izbora nijesu novina. Tako je bilo i 2012. godine, a dio jučerašnjih aktera je i tada bio aktuelan. Na vanrednim studentskim izborima u aprilu 2012. godine, nakon protesta, prozivki, optužbi i slabe izlaznosti studenata, najviše glasova osvojili su tadašnji aktuelni predstavnici Biljana Radović i Darko Smolović, koji su pobjedili protivkandidate Mitra Kuzmana i Milana Vujanovića.

Nepravilnosti u hodu rješavane

Predsjednik komisije Balša Raičević kazao je da je tokom izbora bilo manjih problema, ali da su svi oni riješeni, tako da nije bilo neregularnosti. I Lazar Čekerevac, koji je kao posmatrač poslat od strane Univerzitetske izborne komisije, kazao je da su sve nepravilnosti u hodu rješavane.

„Ispred fakulteta i u holu su obje strane agitovale. Obavio sam razgovor sa svim kandidatima i kazao im da to mogu raditi van fakulteta jer bi u suprotnom dovelo do validnosti samih izbora. To su prihvatili, strasti su se smirile i prešli su ispred fakulteta gdje su nastavili da razgovaraju sa studentima“, kazao je Čekerevac i dodao da svi kandidati imaju pravo žalbe.

„Komisija je bila maksimalno korektna ali smo kao posmatrači zabilježili nekoliko neregularnosti, poput nepečatiranih listića koje smo makli, zatim listića koji je zaokružen pred komisijom i koji je istog trenutka bio nevažeći, dolaska studenata da glasaju sa propagandnim lecima na kojima su se nalazila imena određenih kandidata. Bilo je i slučajeva da su studenti htjeli da glasaju bez indeksa jer im je neko od kandidata kazao da to mogu da urade, a verbalno je i napadnut član komisije“, kazao je Strahinja Živaljević.

Tim koji gubi, dobio

Prema nezvaničnim podacima na Filozofskom fakultetu pravo glasa je od 2.001 studenta iskoristilo njih 730, dok je na fakultetskoj jedinici u Beranama glasalo 28 studenata od 210.

Od osam kandidata, Strahinje Vasiljevića, Nikole Vujačića, Milana Vujanovića, Samira Đokovića, Mitra Žugića, Aleksandra Kneževića, Mitra Kuzmana i Borisa Radovića, najviše glasova, a samim tim i mjesta u studentskom parlamentu, dobili su Vasiljević, Knežević i Vujačić, dok će Vasiljević, kao kandidat sa najviše osvojenih glasova, postati studentski povjerenik.

Galerija

Bonus video: