Kako će neplanski heliodrom u Tivtu uticati na djecu i okolinu?

Zanimljivo je da projektanti nisu predvidjeli nikakve stalne spasilačko-vatrogasne službe na heliodromu, već nameću obavezu Službi zaštite Tivta da šalje svoju vatrogasnu cisternu kao obezbjeđenje
97 pregleda 5 komentar(a)
heliodrom, Tivat, Foto: Siniša Luković
heliodrom, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.10.2014. 14:39h

Javna rasprava o Eleboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje heliodroma u tivatskom nautičkom centru Porto Montenegro, održaće se u petak u 11 sati u Upravnoj zgradi kompanije Porto Montenegro na Seljanovu.

Iako za to ne postoje planske pretpostavke u važećoj Državnoj studiji lokacije „Arsenal“ na osnovu koje se gradi kompleks Porto Montenegro, ta kompanija od Ministarstva održivog razvoja i turizma zatražila je izdavanje građevinske dozvole za gradnju heliodroma koji su oni već isprojektovali i koji se, po mišljenju menadžera kompanije kanadskog milijardera Pitera Manka, mora nalaziti na urbanističkim parcelama UP 2-1 i UP 5-1. Te dvije parcele ukupne površine preko 37,5 hiljada kvadrata, u DSL Arsenal su namijenjene za „stanovanje srednje gustine“ i „mješovitu namjenu“.

To podrazumijeva da se na njima mogu graditi luksuzni kondominijumu sa stanovima, trgovinama i lokalima, objekti kulture i ostalih društvenih djelatnosti, bazeni, teniska igrališta, fontane, ali ne i heliodrom.

Na ovim parcelama početkom maja nekoliko dana funkcionisalo je privremeno „sletište“ za helikoptere, ali je već 15. maja Inspekcija za sigurnost vazdušnog saobraćaja izrekla privremenu mjeru zabrane korišćenja tog letilišta koje se inače, nalazi na oko 2 kilometra od praga piste aerodroma Tivat u u najosjetljivijoj tzv.CTR (Controlled Traffic Region) zoni aerodroma na koji godišnje slijeće preko 5 hiljada aviona i u kojoj se ne smije naći nijedan vazduhoplov bez znanja i odobrenja Aerodromske kontrole letjenja.

Porto Montenegro planira da pravi heliodrom površine preko 4.200 kvadrata na ove dvije pacele koje se nalaze u neposrednoj blizini velikog Gradskog parka u Tivtu koji je zaštićeni objekat prirode, te u blizini kompleksa prosvjetnih ustanova koji čine internat za učenike i školska zgrada međunarodne KSI Montenegro škole, Mješovita srednja škola “Mladost” i Osnovna škola “Drago Milović”.

U Elaboratu o procjeni uticaja tog projekta na životnu sredinu koji je uradio Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu iz Podgorice, stoji da je ova lokacija „predstavlja u vazduhoplovnom smislu idealnu lokaciju s obzirom da je dopuna infrasrukturnim vazduhoplovnim objektima aerodrom Tivat i heliodrom na hotelu Slendid“, te da će postavljanje novog heliodroma u najosjetljiviju CTR zonu tivatske vazdušne luke, „umnogome olakšati organizaciju i rad heliodroma“.

Iako su stručnjaci za kontrolu letjenja prema tome izrazili velike rezerve i predložili sasvim drugačije rute za saobraćanje helikoptera, planeri koji su radili za Porto Monteegr predvidjeli su dva koridora za slijetanje i polijetanje helikoptera, od kojih oba idu preko velikih naseljenih djelova Tivta, a izbjegavaju stambene zgrade Porto Montenegra i hotel izgrađen umarini.

Primarni koridor ide od heliodroma na sjeverozapad preko cijelog Donjeg Seljanova i helikoptere dovodi direktno na putanju leta komercijalnih aviona koji polijeću sa aerodroma Tivat u smjeru 320 stepeni, odnosno slijeću na aerodrom u kursu 140. Sekundarni koridor podrazumijeva saobraćanje helikoptera na maloj visini preko cijele tivatske gradske rive i šetališta Pine, ljetnje pozornice, pomoćnog i glavnog stadiona FK „Arsenal“ i dijela gradskog parka.

Heliodrom će imati slijetnu površinu za helikoptere, rulnu stazu, hangar,pristupnu saobraćajnicu, pješačku stazu i terminalni plato, mogućnost za snabdijevanje helikoptera gorivom, a projektovan je po mjerodavnom helikopter tipa „Bell 430“. Ovaj dvomotroni helikopter inačem, ima mnogo veće manevarske i tehničke mogućnosti od jednomotornih helikoptera koji će uobičajeno ovdje letjeti. Iako važeći vazduhoplovni prospisi ne dozvoljavaju pozicioniranje letilišta na udaljenosti manjoj od 700 metara od naseljenog mjesta, novi heliodrom Porto Montenegra stacioniran je u samom srcu Tivta, a obrađivači Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, tvrde da će njegov uticaj na Tivćane i lokalnu floru i faunu biti neznatan.

Zanimljivo je da projektanti nisu predvidjeli nikakve stalne spasilačko-vatrogasne službe na heliodromu, već nameću obavezu Službi zaštite Tivta da šalje svoju vatrogasnu cisternu kao obezbjeđenje prilikom svakog punjenja helikoptera gorivom na ovom objektu.

Heliodrom će raditi i danju i noću, a obrađivaći jedino priznaju da će buka zbog saobraćaja helikoptera biti veća od dozvoljenih limita za sve tri zone koje definiše Plan zaštite od buke Opštine Tivat, a koje gravitiraju ovoj lokaciji. Stručnjaci su procijenili da incidentne situacije na heliodromu „mogu izazvati negativne efekte na ekosisteme“ kao i da povećana buka „može dovesti do negativnih uticaja na ornitofaunu velikog Gradskog parka i ovog područja“, ali nigdje u Elaboratu ne kvantificiraju kako će se to odraziti na učenike školskog kompleksa u blizini neplanskog heliodroma, ili pak brojne zaštićene vrste ptica koje obitavaju u krošnjama drveća obližnjeg parka – zaštićenog objekta prirode.

Bonus video: