Proživio 7.300 „kristalnih noći“ zbog nepostojanja pravne države

Bočna stakla oblijepio je kopijama svoje invalidske knjižice kao i pismom premijera Mila Đukanovića od 14.oktobra 1996. u kome ga je tadašnji i današnji šef izvršne vlasti obavijestio da će do kraja oktobra te godine država, u skladu sa konačnim i izvršnim sudskim odlukama, ukloniti bespravno sagrađeni objekat
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 10:03h

Penzioner i invalid Zlatan Perak priredio je danas nesvakidašnji prostest – performans u centru grada, ispred zgrade Opštine Tivat.

Perak je na svom automobilu, parkiranom na mjestu za invalide, istakao veliki natpis „Milo + vladavina prava = 7.300 kristalnih noći za mene“, aludirajući na početak pogroma Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

On je nosio i žutu traku oko ruke, a na transparentu je naglasio da već 20 godina čeka da država ispoštuje odluke Ustavnog i Vrhovnog suda u njegovom slučaju.

„Dokle bitangizam?“ - pita se Perak na velikom transparentu koji je istakao sa unutrašnje strane šoferšajbne svog automobila.

Bočna stakla oblijepio je kopijama svoje invalidske knjižice kao i pismom premijera Mila Đukanovića od 14.oktobra 1996. u kome ga je tadašnji i današnji šef izvršne vlasti obavijestio da će do kraja oktobra te godine država, u skladu sa konačnim i izvršnim sudskim odlukama, ukloniti bespravno sagrađeni objekat – kuću koju je sada pokojni I.S. sagradio na javnom dobru - putu koji vodi do Perakovog imanja u mjestu Luka kraj Lepetana u Tivtu.

„Danas se navršava 18 godina ove moje tragične priče - čekanja na izvršenje konačnih presuda Vrhovnog i Ustavnog suda ove zemlje. Pismo sa obećanjem da će zakon biti sproveden koji mi je poslao premijer Đukanović, danas je postalo punoljetno, a ja moj problem nisam riješio. To pokazuje da u ovoj zemlji nema vladavine prava i da je ovo ne banana, već kikiriki država," jetko je poručio Perak dodajući da je birokatratija „zalegla da se ove presude ne izvrše“ jer bi u suprotnom, po njegovim riječima, otvorio se problem koji bi rezultirao da „bivši gradnačelnik Tivta Dragan Kankaraš i neki prije njega, završe tamo gdje im je mjesto – u Spužu“.

On je podsjetio da je prije 16 godina dobio dozvolu da na svom imanju u Luci otvori autokamp, ali su u međuvremenu njegove komšije – porodica pokojnog I.S., prema Perakovim riječima, „prodali javno dobro – put“ i onemogućili ga da uđe na svoj posjed.

„Svima su danas u Crnoj Gori puna usta vladavine prava i poštovanja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, a evo pogledajte na mom primjeru kako država koju ja, kao poreski obveznik, plaćam „poštuje“ moja prava da evo 20 godina, čekam da se izvrši i u djelo sprovede izvršna presuda najviših sudskih instanci. Država me faktički kažnjava jer imam tu zemlju i ne da mojoj porodici da preživi od djelatnosti kojom bi se na njoj bavila,“ naglašava Perak, dodajući da je u proteklom periodu kucao na sva moguća vrata – od Opštine Tivat, preko Skupštine Crne Gore, sudova, Vlade i premijera Đukanovića sa kojim se, kaže, sastajao četiri puta i uvijek dobio obećanja da će zakon biti sproveden.

„Đukanović me je slagao - naglašam tu riječ slagao! Iza svega ovoga se krije nelegalna prodaja oko 20 hiljada kvadrata državne zemlje, odnosno 46 parcela državne imovine u Luci. Ko je to uradio trebaju nadležni organi da ispitaju, ali oni to neće uraditi zato što bi nakon toga prvo čelnici Opštine Tivat trebali da idu u zatvor a za njima i mnogi drugi iz državnog sistema uprave. Ovo je organizovani kriminal jer su u ovakvim slučajevima u sadejstvu morali djelovati Urbanizam, Katastar i Sud, da bi neko mogao prisvojiti i prodati imovinu koja mu ne pripada. Legalizovati divlje podignuti objekat na uzurpiranoj zemlji i državnoj imovini u opštoj upotrebi – putu, a nad kojom 'visi' presuda Ustavnog i Vrhovnog suda, je organizovani kriminal,“ ističe Perak, pozivajući novoimeovanog vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da se pozabavi ovim slučajem i „na djelu dokaže svoj profesionalizam i nezavisnost“.

Perak je obećao da će se on lično i dalje boriti „i pravnim i nepravnim sredstvima“, jer se kaže, „ovo ni kod Kim Il Džonga u Sjevernoj Koreji ne bi moglo desiti“. On je inače, o svojoj golgoti snimio pravi, 40-minutni dokumentarni film, koji je postavio na Youtube-u:

Ministarka Vučinović svaki dan gleda nelegalnu gradnju u svom komšiluku

Perak je oštro kritikovao čelnike jedine hrvatske političke stranke u Crnoj Gori – HGI, koji se, kaže, uopšte nisu zauzeli da njemu kao Hrvatu pomognu da riješi dugogodišnji problem.

„HGI nije uradio aspolutno ništa, njih to ne interesuje, niti uopšte hoće da sa mnom o tome raspravljaju jer su oni postali bordura na tkivu DPS. Predsjednica te partije i ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović je moja komšinica u Luci i živi samo oko 100 metara od svih tih nelagalnih građevina. Svaki dan ona tu prolazi i ne sekira se iako sam je ja upozoravao na ovaj problem. Ni predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i njen stranački kolega Zvonimir Deković nije želio da mi pomogne. Pitam ih da li je misija HGI zaštita interesa Hrvata ili samo to da oni sjede u udobmim foteljama, da ne talasaju i da kupe maslo,“ tvrdi ogorčeni Tivćanin.

Galerija

Bonus video: