Zamjena brojila: Plazmu i telefon spržilo 380 volti

Nakon zamjene brojila, Asanovići vidjeli da uređaji ne rade i tvrde da je majstor u utičnicama potom izmjerio napon od čak 380 volti
298 pregleda 21 komentar(a)
strujni udar, Foto: Shutterstock.com
strujni udar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.10.2014. 07:17h

Skupocjeni televizor i telefon izgorjeli su u domu Mladene Asanović, nakon što je Elektroprivreda bez njenog znanja izmjestila elektronsko brojilo.

Ona je ispričala da su tek u nedjelju veče saznali da je u petak ugrađeno novo brojilo, istakavši da je napon u utičnicama u kući, u Donjim Kokotima, tada iznosio čak 380 volti.

"Kada smo vidjeli da plazma televizor ne radi, pozvali smo majstora koji je nakon provjere kazao da imamo tempiranu bombu u kući i da je napon u utičnicama 380 volti. Odmah smo pozvali i komšiju koji je električar i tada smo saznali da su radnici izmještali brojila, jer dva dana nijesmo bili doma", kazala je Asanovićeva "Vijestima".

Iz EPCG su saopštili da će nadoknaditi štetu ako se utvrdi njihova odgovornost, potvrdivši da je napon bio znatno veći od 220 volti upravo zbog izmještanja brojila.

"Prilikom postavljanja kabla došlo je do prekida "nultog" provodnika, čime se u objektu pojavio napon veći od dozvoljenog, što je moglo da prouzrokuje pregorijevanje uređaja u domaćinstvu", saopšteno je iz EPCG.

Asanovićeva je kazala da je u nedjelju veče došla dežurna ekipa EPCG koja je obezbijedila kuću, da bi druga ekipa juče ujutro u potpunosti završila posao.

"Radnici koji su dolazili u nedjelju bili su korektni i kazali da je to njihova greška, dok su njihove kolege koje su došle narednog dana kazale da nam kabl koji vodi do stuba nije u redu. Zbog toga sam veoma revoltirana, jer ne žele da priznaju grešku", rekla je Asanovićeva, istakavši da će zahtijevati nadoknadu štetu.

Iz EPCG su saopštili da su brojila za mjerenje utroška električne energije dio distributivnog sistema EPCG i da, shodno tome, mogu “sprovoditi aktivnosti u cilju unapređenja sistema mjerenja uz poželjno, ali ne i obavezno prisustvo potrošača”.

“Specijalna komisija” odlučuje o eventualnoj nadoknadi štete

Iz EPCG je "Vijestima" saopšteno da o eventualnoj nadoknadi štete odlučuje "specijalna komisija".

"Ona na osnovu podataka sa terena i ostalog dokaznog materijala utvrđuje odgovornost za oštećenja na električnim uređajima i aparatima u domaćinstvima i na drugoj nepokretnoj i pokretnoj imovini kupaca, a koja su posljedica određenih nepravilnosti na distributivnoj mreži", pojašnjeno je iz EPCG.

Da bi se pokrenuo postupak utvrđivanja i naknade štete, neophodno je, kako je saopšteno, podnijeti pisani zahtjev na posebnom obrascu koji se predaje arhivi Elektrodistribucije.

"Proceduru za sprovođenje postupka po zahtjevima za naknadu štete... i Zahtjev za utvrđivanje i naknadu štete, potrošači mogu naći na našem sajtu. Sve informacije potrošači mogu dobiti i na šalterima EPCG putem besplatnog broja 19100".

Bonus video: