SZO predstavila mjere za bezbjednost posada

Zaraženost virusom ebole povećava se u djelovima zapadne Afrike, a bolest se odomaćila u glavnim gradovima Gvineje, Liberije i Sijera Leonea
57 pregleda 0 komentar(a)
Ebola, Foto: Beta/AP
Ebola, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.10.2014. 18:17h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predstavila je mjere bezbijednosti koje posade na brodovima moraju preduzeti prilikom boravka u lukama pogođenim virusom ebole, saopšteno je iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore.

Zaraženost virusom ebole povećava se u djelovima zapadne Afrike, a bolest se odomaćila u glavnim gradovima Gvineje, Liberije i Sijera Leonea. U saopštenju Udruženja se navodi da je SZO precizirala mjere bezbijednosti koje se sprovode ukoliko član posade ima simptome kompatibine s onima koje izaziva virus ebole.

“U slučaju da pomorac ima simptome kompatibilne sa ebola virusom neophodno ga je medicinski izolovati u posebnoj prostoriji na brodu, a njegovu kabinu zaključati”, saopšteno je iz Udruženja. Kako se navodi, obaveza je i da svi koji ulaze u te prostorije moraju brinuti u izolaciji ili nositi ličnu zaštitnu opremu.

Preporuka SZO je, kako je rečeno, i da se pomorcu sa simptomima ebole treba omogućiti samo ograničeno kretanje i transport iz kabine za osnovne potrebe. Sav otpad proizveden u kabini za izolaciju tretira se, kako se navodi, u skladu sa brodskim protokolom o kliničkom otpadu.

„Nadležni organ u luci mora da organizuje, u zavisnosti od situacije, medicinsku evakuaciju ili posebne aranžmane za iskrcavanje i hospitalizaciju pomorca i laboratorijsku dijagnostiku”, navodi se u predstavljenim mjerama SZO.

U skladu sa Konvencijom o bezbijednosti života na moru (SOLAS), kako se navodi, neophodni koraci mogu biti preduzeti i kako bi se osigurala bezbijednost broda i njegovih članova posade posebno u cilju onemogućavanja pristupa plovilu svih koji pokazuju znake bolesti.

Bonus video: