Mikić: Mladi moraju znati više o činjenicam iz prošlosti

0 komentar(a)
Tamara Milaš, Foto: CGO
Tamara Milaš, Foto: CGO
Ažurirano: 14.10.2014. 16:41h

Generacije djece odrasle krajem osamdesetih i tokom devedesetih godina zatrovane su mržnjom i nacionalizmom, ocijenio je predsjednik Udruženja studenata i mladih istraživača istorije Clio, Zoran Mikić na prikazivanju filma Hilmin put na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Centar za građansko obrazovanje (CGO)organizovao je prikazivanje filma Halimin put reditelja Arsena Antona Ostojića, a projekciju filma je pratila panel diskusija tokom koje su zainteresovani studenti mogli da se informišu o važnosti suočavanja sa prošlošću kao preduslova za izgradnju mira i stabilnosti na području Zapadnog Balkana, kao i o uspostavljanju REKOM-a.

Mikić je poručio da su “generacije djece odrasle krajem 80-ih i 90-ih veoma zatrovane mržnjom i nacionalizmom, kako zbog edukacije i vaspitanja, tako i zbog uslova u kojima su odrastali i mora se, kada je u pitanju pomirenje na Balkanu, više pažnje posvetiti obrazovanju i promjeni tvrdih i isključivih stavova kod mlađih generacija”.

On je, kao jedan od problema koji prate region, istakao negiranje žrtava drugih naroda i stavljanje u prvi plan žrtava vlastitog naroda, dodajući da izgradnja dobrosusjedskih odnosa mora da se temelji na poštovanju činjenica i ličnog dostojanstva svih žrtava rata. “Dok se ne suočimo sa prošlošću, na način što će sve strane prihvatiti svoju odgovornost za rat i zločine, nema trajnog mira i stabilnosti u regionu. Suočavanje sa prošlošću je jedini način da ne pravimo iste greške u sadašnjosti i budućnosti”, poručio je Mikić.

Portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori, Tamara Milaš, podsjetila je da je u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, od januara 1991. do kraja 2001. godine, najmanje 130 hiljada ljudi poginulo, dok , kako je navela, sudbina 13 hiljada još nije razjašnjena. “U cilju postizanja pravde za sve žrtve stradanja tokom devedesetih godina u na postjugoslovenskom tlu, organizacije civilnog društva su se ujedinile i oformile jednu od najširih koalicija u regionu koja se zalaže za uspostavljanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava učinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1991 do 2001.godine“, objasnila je Milaš.

Ona je istakla da je Koalicija za REKOM sada u novoj fazi u kojoj će znanjem i dokumentacijom kojom raspolaže ostvariti “dokumentovanje ratnih zločina, rješavanje sudbine nestalih, popis civila i vojnika koji su izgubili život u vezi sa ratom, i popis mjesta zatvaranja”.

Koalicija, kako je kazala, stalno podsjeća na obavezu vlada postjugoslovenskih zemaljama da osiguraju mir bez straha od izbijanja novog rata i ponavljanja ratnih zločina i da izgrade dobrosusjedske odnose na temelju poštovanja činjenica i ličnog dostojanstva svih žrtava. “REKOM ima veliki potencijal da pomogne vladama u ispunjenju tih obaveza”, rekla je Milaš.

Ona je podsjetila da se u posljednja dva Izvjestaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU pominje pitanje procesuiranja ratnih zločina u Crnoj Gori. “Mi već godinama ukazujemo na nesagledive posljedice koje za stabilnost društva i regiona donosi nekažnjivost ratnih zločina, kao i ukupno fingiranje procesa koji imaju konstrukcione greške u vidu neizvedenih optužnica od strane Tužilastva. Radi održive budućnosti to mora da se mijenja“, zaključila je Milaš. Film Halimin put u Crnoj Gori je premijerno prikazan na Festivalu filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2013”, a predstavlja tragičnu, ali inspirativnu priču o tugovanju i jakoj volji muslimanke Halime koja pokušava da pronađe posmrtne ostatke svog sina koji je ubijen u ratu u Bosni i sahranjen u jednoj od mnogobrojnih masovnih grobnica.

Bonus video: