CDU: Odluka o cijeni vode u Budvi neutemeljena u zakonu

"Ona je, po svemu sudeći, posljedica već dospjelih obaveza opštine Budva iz ugovora koji je zaključen radi izgradnje sistema za preradu i prečišćavanje vode sa Austrijskom firmom WTE"
248 pregleda 10 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.10.2014. 11:20h

Odluka opštine Budva o povećanju cijena vode nema utemeljenja ni u jednom zakonskom propisu i građane tog grada dovodi u neravnopravni položaj u odnosu na ostale u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Crnogorske demokratske unije (CDU).

Iz CDU podsjećaju da je na sjednici Skupštine opštine Budva usvojena odluka po kojoj će građani u zimskom periodu plaćati po kubiku potrošene vode i kanalizacionih usluga 1,28 eura, odnosno 1,93 eura u ljetnjem periodu.

Kada je riječ o privrednim subjektima, oni će tokom zime plaćati po kubiku 2,46 eura, odonosno 3,85 eura ljeti. Odluka predviđa i plaćanje drastično uvećane distributivne naknade po vodomjeru od 8,09 eura, koja je dosad iznosila dva eura.

"Ova odluka nema utemeljenja ni u jednom zakonskom propisu u Crnoj Gori. Ona je, po svemu sudeći, posljedica već dospjelih obaveza opštine Budva iz ugovora koji je zaključen radi izgradnje sistema za preradu i prečišćavanje vode sa Austrijskom firmom WTE", kaže se u saopštenju CDU.

Kako se navodi, takav namet građanima Budve je nezapamćen i dovodi ih u neravnopravni položaj u odnosu na sve druge građane u Crnoj Gori, bez ikakvog pravnog osnova i utemeljenja.

Iz CDU su rekli da, imajući u vidu da gradski vodovod opslužuje ukupno 25.000 vodomjera, samo na osnovu sporne distributivne naknade po vodomjeru obezbijediće se mjesečno 175.000 eura, odnosno na godišnjem nivou oko 2,1 milion eura.

"Ove godine, na ime naknade po osnovu ugovora, lokalna uprava treba da izmiri prvu ratu od 6,5 miliona eura, što je njen udio u projektu gradnje otpadnih voda, a novac od gotovo od tri miliona eura biće obezbijeđen upravo kroz naknadu računa za vodu i kanalizacione usluge za 25.000 potrošača", kaže se u saopštenju.

Iz CDU su rekli da je, u tim novim uslovima, koji su, kako smatraju, nepodnošljivi i apsolutno neodrživi, cijena vode u Budvi premašila cijenu vode u mnogim evropskim metropolama.

"Na primjer, u Milanu se plaća 0,40 eura, u Atini 0,78, u Lisabonu 0,85, u Madridu 0,99 i u Londonu 1,63 eura po kubnom metru. Samo dva grada u Evropi plaćaju skuplju vodu od građana Budve – Pariz 2,16 i Minhen 2,26 eura“, kaže se u saopštenju.

Iz CDU su rekli da građani Crne Gore u drugim opštinama plaćaju daleko jeftiniju vodu od građana Budve. „Niti u jednom gradu u Crnoj Gori, pored znatno nižih cijena vode, građani ne plaćaju distributivnu naknadu u visini od 8,09 eura“.

"Da li je lokalni parlament imao u vidu materijalni položaj građana Budve ili je prostom „demokratskom većinom“ donio ovakvu odluku, ne vodeći računa o interesima građana koje predstavlja i čije interese treba da zastupa", pitali su iz CDU.

Takav potez je, kako smatraju, direktno u suprotnosti sa namjerom Vlade o poboljšanju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

"Da li su donosioci odluke imali u vidu koliko će ona uticati na povećanje cijena svih usluga u oblasti turizma na teritoriji opštine Budva? Da li su razmislili koliki će novi teret ovakva odluka stvoriti za hotelijere i za vlasnike restorana i drugih ugostiteljskih objekata", pitali su iz CDU.

Oni smatraju i da je neshvatljiva i brzina donošenja takve odluke, kao i njeno stupanje na snagu. „Jer je predmetna odluka donijeta na sjednici Skupštine Opštine stupila na snagu danom donošenja, tj. prije objavljivanja u Službenom listu“.

"Vladajuća većina u lokalnom parlamentu ovu odluku pravda činjenicom da je sama preuzela obaveze u dijelu finansiranja izgradnje sistema za prečišćavanje lokalnih voda (što se, naravno, niti smije, niti može podrazumijevati), tako što će tu obavezu plaćati, tj. platiti građani", kaže se u saopštenju.

Iz CDU su naveli i da se odluka primjenjuje na teritoriji cijele opštine Budva.

"Iako sistem za prečišćavanje otpadnih voda nije pokrio cjelokupnu teritoriju Opštine, tako da građani koji žive na potezu od Reževića do Buljarica plaćaju nešto što im se ne daje kao usluga, jer pumpne stanice u tom dijelu budvanske opštine još nijesu izgrađene, već je samo najavljeno da će se od novembra početi sa izgradnjom novog postrojenja u Buljarici", dodaje se u saopštenju.

CDU zahtijeva da opština Budva stavi na uvid široj javnosti ugovor sa austrijskom firmom WTE.

"Kako bi svi bili upoznati koje je sve obaveze opština Budva preuzela ovim ugovorom i zbog čega i kako te obaveze moraju plaćati građani Budve".

CDU podržava potpisivanje peticije građana Budve za ukidanje odluke, kao i akcije drugih političkih partija u vezi sa tim pitanjem.

Bonus video: