Donacija za bogatiji fond knjiga biblioteke Filozofskog fakulteta

Projektom je u okviru jednog segmenta obezbijeđena stručna literatura za studijske programe filosofija i sociologija sa Filozofskog fakulteta
112 pregleda 1 komentar(a)
Goran Barović, Aleksandar Janičić, Foto: Svetlana Mandić
Goran Barović, Aleksandar Janičić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.10.2014. 12:05h

Donacijom više od 60 knjiga biblioteci Filozofskog fakulteta u Nikšiću NVO "Civis Diversus" uspješno je okončala osmomjesečni projekat pod nazivom „Kako mirišu knjige“.

Projekat je, prema riječima Aleksandra Janičića, izvršnog direktora "Civis Diversus"-a, podrazumijevao obnovu knjižnog fonda Narodne biblioteke "Njegoš" u Nikšiću, njeno tehničko opremanje i restauraciju i konzervaciju knjiga koje su štampane u periodu od 1910.-1930. godine, a koje se nalaze u depou biblioteke.

"Tim najstarijim izdanjima je prijetilo propadanje u okviru biblioteke i mi smo kroz projekat uspjeli da restauiramo oko 350 knjiga“, kazao je Janičić.

Projektom je u okviru jednog segmenta obezbijeđena stručna literatura za studijske programe filosofija i sociologija sa Filozofskog fakulteta.

"Ovo je samo prvi korak naše zajedničke saradnje, jer namjeravamo da nastavimo sa obnavljanjem knjižnog fonda biblioteke Filozofskog fakulteta i poboljšanjem njenih opštih uslova rada“, kazao je dekan doc. dr Goran Barović i pohvalio aktivnosti pomenute NVO.

Biblioteka na Filozofskom fakultetu, sa fondom od preko 200.000 knjiga i oko 60.000 časopisa, predstavlja, nakon Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" na Cetinju, najveću biblioteku u Crnoj Gori.

"Ova donacija će obogatiti naš knjižni fond, a riječ je o izuzetno vrijednoj literaturi koja je nedostajala biblioteci“, kazao je Rajko Nenezić, upravnik biblioteke na Filozofskom fakultetu.

U sklopu projekta Narodna biblioteka „Njegoš“ je postala bogatija za oko 500 knjiga, a kupljeni su i kopir aparat i laptop.

"Ovim projektom smo samo ’zagrebali’ površinu i namjeravamo da inteziviramo saradnju sa Narodnom bibliotekom i Filozofskim fakultetom kako bi nastavili nabavku nove literature, koje nikada nije dosta, i poboljšali opšte uslove kada su i jedna i druga biblioteka u pitanju, posebno kada je u pitanju čitaonica koja se nalazi u okviru Narodne biblioteke", kazao je Janičić.

Uspjeh projekta je, istakao je Janičić, tim veći što su usjeli da animiraju veći broj institucija, organizacija, ali i ljudi iz biznisa i civlnog sektora, kao i samih građana. On se nada da će i drugi cilj biti ispunjen, a to je vraćanje studenata, koji egzistiraju u Nikšiću, Narodnoj biblioteci.

Projekat se sprovodio u okviru programa Akademija održivosti Fonda za aktivno građanstvo, a finansiran je od strane Evropske unije.

Proglašen je za jedan od najboljih projekata u regionu i biće dio dokumentarnog filma koji će prikazati rezultate projekta, ali i način na koji je pomenuta NVO uspjela da animira lokalnu zajednicu.

Bonus video: