Plaćamo skuplji internet nego u EU

To znači da je država tek nakon deset godina shvatila da je prodajom Telekoma, jednom operateru dala i monopolsku poziciju
74 komentar(a)
Crnogorski Telekom, Foto: Luka Zeković
Crnogorski Telekom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2014. 06:32h

Iza prošlonedjeljne odluke Vlade da Crnogorski Telekom mora da smanji cijene interneta u prosjeku za 35 odsto, krije se i moguća priprema za osnivanje državnog provajdera za internet.

To znači da je država tek nakon deset godina shvatila da je prodajom Telekoma, jednom operateru dala i monopolsku poziciju, koju je on proteklih godina obilato koristio pa su crnogorski građani plaćali skuplji internet od onih u EU, koji imaju neuporedivo veći standard i bolji kvalitet usluge.

Izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić, potvrdio je "Vijestima" da država razmišlja o osnivanju svog internet provajdera, da bi građani dobili jeftiniji internet. Do tada Telekom će za trećinu morati da smanji cijene svog. Sekulić objašnjava da je odluci Vlade, da Telekom za 35 odsto smanji cijene interneta, prethodila analiza tržišta telekomunikacija. Tom analizom je utvrđeno da ovaj operater ima značajno učešće na tržištu, što će reći da ima monopolsku poziciju, kao i da su cijene njegovog interneta previsoke u odnosu na troškove koje ima u tom dijelu.

Nakon ovog smanjenja, koje će važiti od početka decembra, cijena interneta u Crnoj Gori biće, kako kaže Sekulić, na nivou prosjeka regiona i zemalja EU. "Tačno je da smo bili skuplji od regiona i EU. To je posljedica toga da te države imaju više provajdera interneta i mogućnost kupovine interneta u inostranstvu. Zbog toga Vlada razmišlja o formiranju internet provajdera čiji bi vlasnik bila država", kazao je Sekulić, odgovarajući na pitanje znači li to da smo do sada plaćali skuplji internet od komšija i građana EU.

I u Crnogorskom Telekomu indirektno priznaju da je njihov internet skuplji i da će tek nakon smanjenja njihove cijene biti slične onim u regionu.

“Cijene interneta u regionu i zemljama EU prilično variraju. Međutim, nove cijene ADSL paketa Telekoma će biti niže od tri do 44 odsto zavisno od paketa, čime će biti cjenovno slične sa značajnim brojem zemalja regiona. Prilikom takvih poređenja treba svakako imati u vidu i veličinu tržišta, odnosno broj korisnika i činjenicu da pružanje internet usluga zahtijeva značajna infrastrukturna ulaganja”, kažu u Telekomu.

U Telekomu su objasnili i zašto se smanjenje cijena ne odnosi i na mobilni internet. “Mobilni internet se korisniku omogućava potpuno drugačijom pristupnom tehnologijom, pa u toj oblasti postoje i drugačije karakteristike i struktura troškova. Dodatno, Telekom nije operater sa značajnim tržišnim učešćem u ovoj oblasti i stoga se odluka ne odnosi na mobilni internet”, kažu Telekomu.

Telekom je privatizovan 2005. Prije toga njegov sastavni dio postao je i Internet Crna Gora.

Do danas on ima monopolsku poziciju u fiksnoj telefoniji i internetu, izuzev mobilnog, jer je uz centrale i objekte državnog Telekoma kupio i kablovsku kanalizaciju, odnosno čitavu infrastrukturu bez koje je nemoguće biti kvalitetan i konkurentan mobilni i internet operater.

Bonus video: