Ronjenje u mutnom: Mijajlović se još časti od RCDU-a

Shodno odluci Vlade o ograničavanju zarada u javnom sektoru a koja je već duže na snazi, Mijajlović bi mogao primiti maksimalnu zaradu u visini od dvije prosječne plate u državi plus minuli rad
170 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2014. 15:56h

Iako je njen direktni osnivač Vlada Crne Gore, Javna ustanova „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, traganje, spasavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele nastavlja da ditrektno krši odluke svog osnivača kada je u pitanju ograničenja zarada u javnom sektoru.

Menadžment ove JU nastavlja sa praksom isplaćivanja nadoknade njenom direktoru za svojevrsno njegovo „ugrađivanje“ u komercijalne poslove koju obavlja RCUD. „Vijesti“ su došle do knjigovodstvenog obračuna zarade direktora RCUD-a Veselina Mijajlovićeve za jul mjesec ove godine iz koga se vidi da je direktor te JU za mjesec dana primio ukupno čak 2.812,31 eura.

Shodno odluci Vlade o ograničavanju zarada u javnom sektoru a koja je već duže na snazi, Mijajlović bi mogao primiti maksimalnu zaradu u visini od dvije prosječne plate u državi plus minuli rad. Prosječna plata u Crnoj Gori u avgustu iznosila je 473 eura, što znači da bi osnovna zarada direktora JU RCUD, bez dodatka za minuli rad, mogla iznositi maksimalno 946 eura.

U obračunu Mijajlovićeve plate za jul, međutim, stoji da je njegova osnovna plata 1.453,80 eura na što mu se obračunava još 28,5 odsto nadoknade za minuli rad po kom osnovu dobija još dodatnih 414,33 eura.

Finansije ne objavljuju na sajtu

Predsjednik Upravnog odbora RCUD-a, visoki funcioner hercegnovskog DPS Dragan Janković tvrdi da je sve regularno:

„Obračun i isplata mjesečnih zarada svih zaposlenih, uključujući i direktora RCUD-a, vrši se u okvirima sredstava odobrenih Zakonom o budžetu, pa dakle u skladu sa odlukama Vlade, koje se odnose na zarade zaposlenih u javnom sektoru. Finansijski iskazi o tim obračunima i isplatama redovno se dostavljaju nadležnim državnim organima na uvid i kontrolu, u skladu sa propisima.“- odgovorio je „Vijestima“ Janković na pitanje kako Mijajlović prima platu veću od one koju bi makimalno smio imati po odluci Vlade.

Janković naglašava da je „rad i poslovanje državnih organa i institucija, pa i ove JU, javan i transparentan, dostupnost svih informacija i podataka obezbjeđuje se sačinjavanjem i dostavljanjem odgovarajućih finansijskih iskaza i bilansa nadležnim državnim organima i drugim institucijama, a dostupnost tim podacima omogućena je, u skladu sa propisima, i sredstvima javnog informisanja.“

RCUD na svom sajtu nije objavio nijedan finansijski, ni izvještaj o radu, a 14 godina nakon osnivanja te JU još uvijek je nepoznato koje je konkretno ministarstvo nadležno za rad RCUD-a.

“Šifra 34”

Mijajlović je, inače, u svom imovinskom kartonu za 2014. koji je predao Komisiji za utvrđivanje konflikta javnog interesa, prijavio da prima platu od „900 eura plus minuli rad“. Posebna zanimljivost Mijajlovićevih mjesečnih primanja za jul ove godine je, naime, stavka na obračunu označena kao „šifra 34 - Upravni odbor/Odbor direktora“, u neto iznosu od 1.600 eura. To pokazuje da direktor JU čiji je osnivač Vlada Crne Gore, i dalje prima specijalnu nadoknadu - svojevrsno ugrađivanje u visini od 25 posto u vrijednost svih komercijalnih poslova koje obavi RCUD, ustanova čije sve troškove rada pokrivaju poreski obveznici.

Dodatni prihodi...

„Vijesti“ su prošle godine objavile odluku UO JU RCUD od 1. februara 2004. i koju potpisuje tadašnji predsjednik UO, Veselin Garčević.

„Direktoru Centra se određuje lični dohodak u iznosu od 900 eura mjesečno, kao i 25 posto na čistu dobit koja se ostvari aktivnim djelovanjem direktora Centra u obezbjeđenju i izvođenju poslova deminiranja, izuzimajući donacije Centra“ - stoji u tački 5 te odluke kojom je praktično legalizovano Mijajlovićevo ugrađivanje.

Janković tvrdi da to nije tačno:

„Odluka UO iz 2004. godine koju navodite nije u primjeni, niti su po istoj bilo kada vršeni obračuni i isplate zarade i naknada direktoru centra.“

Njega, međutim, demantuje sam Mijajlović koji u svom imovinskom kartonu za 2013. nije prijavio ove „dodatne prihode“, ali nakon prošlogodišnjeg pisanja „Vijesti“, u najnovijem kartonu za 2014, direktor RCUD-a u rubrici „godišnji prihod od poljoprivrede i druge djelatnosti“, upisao je „prihod od obavljenih poslova deminiranja od RCUD - u iznosu od 7.639 eura i prihod na osnovu zaostalih potraživanja za učešće u UO RCUD - u iznosu 2.500 eura”.

Janković je očito zaboravio da je RCUD u martu ove godine potvrdio “Vijestima” da je Mijajloviću u januru, preko redovne plate, isplaćeno još 1.000 eura na osnovu odluke za koju predsjednik UO sada kaže da se više ne primjenjuje.

Bez odgovora "Vijestima"

Mijajlović se nedavno hvalio novim komercijalnim poslom RCUD-a na “deminiranju” akvatorijuma bivše kasarne “Orjenski bataljon” u Kumboru, ali nije saopštio koliko je kompanija “Azmont” za to platila RCUD-u i privatnoj kompaniji njegovog sina Danila, podgoričkom “Aquanautu.

Danilo Mijajlović , vlasnik “Aquanauta”, inače, zvanično je zaposlen kod svog oca u RCUD-u kao viši instruktor ronjenja za što od države prima platu. Na pitanja “Vijesti” u vezi sa isplatama direktoru naknade od 25 posto za sve komercijalne poslove RCUD-a sa firmama “Azmont - Portonovi” i “Adriatic Marinas - Porto Montenegro”, Janković je odgovorio da se svi poslovni iskazi i izvještaji uredno podnose nadležnim državnim organima.“

Zaradili skoro milion od Porta

Prema podacima koje je objavila Vlada RCUD je obavljajući komercijalne poslove “deminiranja podmorja” marine Porto Montenegro, od kompanije „Adriatic Marinas“ do 30. septembra prošle godine, naplatio ukupno 951.783 eura sa PDV-om.

Po odluci UO RCUD-a iz 2004, Mijajloviću od toga pripada četvrtina, dakle skoro 238 hiljada eura. Istovremeno, privatna firma Mijajlovićevog sina Danila, „Aquanaut“, je od Porto Montenegra za čišćenje akvatorijuma marine od raznog otpada, naplatila 683.034 eura.

Ko vodi knjigovodstvo i ko plaća porez

„Vijesti“ su došle i do mail komunikacije Mijajlovića sa Rankom Stanišićem iz privatne računovodstvene firme „Ballance“ iz Podgorice iz avgusta ove godine, a u kojoj direktor RCUD-a od ovoga traži da mu obračuna poreze i doprinose koje valja platiti na nespecifirana primanja Mijajlovića i osmorice zaposlenih u RCUD-u, u ukupnoj visini od 36.600 eura.

Prema tvrdnjama izvora „Vijesti“ riječ je o primanjima koja su Mijajlović i njegovi radnici ostvarili u privatnom poslu te JU sa „Azmontom“ na koja je onda RCUD platio poreze i doprinose. „Dokument, koji ste dostavili nije zvaničan knjigovodstveni ili finansijski dokument, iz kog razloga, povodom istog, nepotrebno je davati bilo kakva objašnjenja. Slobodni smo uputiti Vas da objašnjenje tog priloga, pribavite od ,,pouzdanog izvora informacije“ - poručio je Janković novinaru „Vijesti“ umjesto odgovora na pitanje o kojim je primanjima zaposlenih u RCUD-u ovdje riječ i ko na njih treba da plati poreze i doprinose.

Janković nije odgovorio ni na pitanje koliko je JU RCUD do sada prihodovala od komercijalnih poslova sa „Adriatic Marinasom“ i „Azmontom“ ističući da su ti podaci, po ugovorima sa tim kompanijama „poslovna tajna“ koju oni ne smiju odavati. On nije objasnio ni zbog čega ta JU pored sopstvenih radnika kojima je knjigovođstvo u opisu radnog mjesta, koristi usluge privatne računovodstvene firme „Ballance“.

Galerija

Bonus video: