Mladić iz Berana ruši stereotipe o lijenosti Crnogoraca

234 pregleda 55 komentar(a)
Miljan Marsenić, Foto: Screenshot
Miljan Marsenić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 12.10.2014. 13:28h

Miljan Marsenić (27) bio je prepoznatljivo lice mnogim turistima koji su ovog ljeta posjetili crnogorsko primorje. Ovaj mladić iz Berana, ljetos je obavljao šest poslova zbog čega je i njemačka Norddeutscher Rundfunk televizija, NDR objavila priču o njemu, jer Marsenić ruši stereotipe o crnogorskoj lijenosti, prenosi CdM.

Miljan je ovog ljeta obavljao posao turističkog vodiča, prevozio je turiste na željene destinaije, izdavao, dostavljao i preuzimao rent a car vozila, predavao njemački jezik u tivatskoj školi Arcadia, obavljao posao prevodioca i radio u budvanskom bioskopu Cinema 8D.

On kaže da je na poslu provodio između 12 do 22 sata dnevno, ali tvrdi da mu to nije teško padalo.

“Svaki od ovih poslova zahtijeva punu pažnju i koncentraciju, ali u pitanju je samo postavljanje i prilaženje poslu. Ukoliko sve ozbiljno shvatite i shvatite koliko vam to sve znači onda ide lako a samim tim i dobro”, kazao je Miljan za CdM.

Loše je to, kaže, što na raspolaganju ima malo slobodnog vremena koje uvijek provodi sa porodicom. Podrška porodice bila je i jedan od glavnih razloga zašto se Miljan upustio u ovu avanturu.

“Odlučio sam da obavljam više poslova jer sam imao pomoć brata i supruge koji su na nekim poslovima radili zajedno sa mnom i koji su me, kad ja nisam bio u mogućnosti da obavljam neke od poslova, mijenjali. To su bili poslovi transfera putnika, poslovi u bioskopu i rent a car službi. Tako mi je padalo lakše da prihvatim i uz njihovu pomoć odradim posao kvalitetno. Naravno više poslova obavljam zbog finansija”, kaže Miljan.

Priča o mladiću iz Crne Gore koji u jednom danu obavlja više poslova dospjela je do njemačkih reportera na inicijativu turista koji su posjetili Crnu Goru.

“U jednom od poslova, poslu turističkog vodiča jednoj grupi turista pomenuo sam situaciju u Crnoj Gori i to da, na žalost, nije dovoljno obavljati samo jedan posao, nego da je potrebno raditi dva, tri pa čak, kao i u mom slučaju, pet- šest poslova. To je nekako došlo do njemačkih medija i jednog dana sam dobio poziv da moj radni dan zabilježi njemačka televizija. Tako smo došli do dokumentarca sa mojih pet zabilježenih poslova u jednom danu”, objašnjava Miljan.

On vjeruje da svojim primjerom ruši stereotipe o lijenosti Crnogoraca.

“Publika u Njemačkoj je bila oduševljena voljom i ambicijama jednog mladića u Crnoj Gori, posebno što su već blago poznati stereotipi o našem narodu. Sada Njemačka ima mišljenje o nama kao što smo mi nekad imali mišljenje o njemačkom radnom narodu”, ocjenjuje Miljan.

Kaže da su nakon reportaže na NDR uslijedili i nove poslovne ponude.

“Nakon emitovanja emisije dobijao sam punude da radim u Njemačkoj, ali ja svoju budućnost vidim u Crnoj Gori”, kaže on.

Dodaje i da se toliko navikao na intenzivni ritam rada da mu i ideja o obavljanju samo jednog posla sa punim radnim vremenom zvuči pomalo dosadno.

"Na žalost, taj predlog za mene bi zvučao monotono, ali uz cijenu određene sigurnosti za dalju budućnost bih pristao i na samo jedan posao”, odgovara Miljan.

Bonus video: