Novaković: Ozbiljno shvatiti klauzulu o balansu

Ona je mišljenja da je dobro što je Komisija, osim promjene u pristupu, u smislu otvaranja poglavlja 23 i 24 na samom početku, uvela i klauzulu o balansu
81 pregleda 0 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ana Novaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.10.2014. 11:36h

Klauzulu o balansu, koja se pominje u Izvještaju Evropske komisije o napretku, treba shvatiti kao poruku da se u svakoj narednoj fazi očekuju jasni i konkretni rezultati u svim gorućim pitanjima, a njihov izostanak moze značiti i zaustavljanje pregovaračkog procesa.

To je ocijenila predstavnica nevladinog sektora u pregovarčkoj grupi za poglavlje 23, Ana Novaković. Ona je mišljenja da je dobro što je Komisija, osim promjene u pristupu, u smislu otvaranja poglavlja 23 i 24 na samom početku, uvela i klauzulu o balansu. “Ovakvu odluku treba veoma ozbiljno shvatiti, jer je u pitanju jasna poruka da se u svakoj narednoj fazi očekuju jasni i konkretni rezultati u svim gorućim pitanjima, te da izostanak istih moze značiti i zaustavljanje pregovaračkog procesa”, rekla je Novaković agenciji MINA.

Ona je navela da se iz Izvjestaja o napretku ne moze govoriti o uspješnoj godini koja je za nama već više o započetim reformama u različitim oblastima, i problemima koji postoje u njihovom ostvarivanju. Kako je kazala, u prethodnoj godini otpočele su različite zakonske i institucionalne promjene u državi koje tek treba da stupe na snagu i čiji efekti tek treba da se cijene. “Tada ćemo moći da govorimo o uspjehu ili neuspjehu dosadašnjeg rada”, rekla je Novaković.

Prema riječima Novaković, sudeći po Izvjestaju, očekivanja Brisela su ispunjena djelimično što je, smatra ona, veoma jasno naznačeno u dokumentu. “U svim oblastima gdje su započete reforme, naglašen je njihov značaj, ali je istovremeno veoma jasno konstatovano šta su problemi i koliko su opasni po dalji proces. Tako se, dodala je, nedvosmisleno ukazuje da je napredak u oblasti borbe protiv korupcije ograničen.

“Čitajući kompletan dokument, dolazimo opet do istog zaključka kao i prije godinu, a to je da su najveći problemi i dalje ostali u oblasti vladavine prava, koji zahtijevaju sistemsku reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije”, ocijenila je Nokavović. To, poručila je, treba da zabrine kompletno crnogorsko drustvo, “jer se u ovim oblastima ne ostvaruje napredak a u reforme baš iz ove sfere se ulažu najveći resursi, kako finansijski tako i ljudski”. Ona smatra da Crna Gora ima kapacitete da nastavi integracijski proces, ukoliko se u njega uključe svi segmenti društva, i ako budu spremni da ulažu svoja znanja i ostale resurse.

“Prethodne dvije godine otkako smo ušli u pregovaračku fazu jasno pokazuju da Vlada iako formalno nosilac procesa nije u mogućnosti da se adekvatno bavi svim njegovim segmentima. Nadam da će u nastavku pregovora svoju ulogu i uticaj ojačati parlament, da ce nevladin sektor nastaviti da doprinosi kvalitetu i transparentnosti procesa, kao i da ce se privatni sektor i akademska zajednica aktivnije ukljuciti u reforme”, poručila je Novaković.

Bonus video: