Franca: Imamo resurse da svi bogato živimo

Hilmija Franca, vlasnik kompanije ''Meso-promet”, počeo je 10. decembra 1990. godine u Bijelom Polju, a primarno opredjeljenje i danas je isto - otkup, proizvodnja, prerada i promet mesa i mesnih prerađevina
1800 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2014. 06:42h

Kada bi sjutra započinjao biznis, ponovo bi, kao i prije dvije i po decenije, krenuo od zanatske radionice.

Hilmija Franca, vlasnik kompanije ''Meso-promet”, počeo je 10. decembra 1990. godine u Bijelom Polju, a primarno opredjeljenje i danas je isto - otkup, proizvodnja, prerada i promet mesa i mesnih prerađevina.

Sjedište preduzeća je u Industrijskoj zoni Bijelog Polja na površini od 50000m².

Prekretnica se desila 2003. godine, kada je otkupio većinski paket akcija AD ”Eko-Meso”, bivše industrijske klanice.

“Kada sam krenuo u privatni posao bila su teška vremena, promjena društvenog uređenja u čitavom regionu. U nekakvoj nemaštini donio sam odluku da krenem samo da bi se preživjelo, od nule sam počeo. U jednoj baraci, sa pozajmljenih par hiljada maraka”, priča Franca za “Vijesti”.

Danas ima klanicu za krupnu i sitnu stoku, fabriku za preradu mesa i mesnih prerađevina, farme pod nazivom Franca za uzgoj krupne stoke, piladi, klanicu za klanje i preradu pilećeg mesa, fabriku za proizvodnju konzervi.

“Samo za juneće farme imamo 32 kooperanta na sjeveru, i u ovoj godini ćemo proizvesti više od 3000 junadi, što iznosi oko 900 tona mesa. Uz to, imamo pet koperanata za proizvodnju pilećeg mesa, tri farme koka nosilja i tri ribnjaka”, kaže Franca.

Franca

Njegova firma otkupljuje tržišne viškova krupne i sitne stoke. Razvila je model kooperativnog uzgoja goveda, čime se uvećava i jača stočni fond, a značajnom broju kooperanata obezbjeđuje siguran izvor prihoda.

On vjeruje da Crna Gora ima perspektivu zato što posjeduje resurse, kakve nema nijedna zemlja u okruženju: “Na malom prostoru imamo more, šume, planine, rijeke koje nijesu dovoljno iskorišćene kao i turističke kapacitete kako na sjeveru tako i na jugu. Potrebno je ojačati poljoprivredu po svim segmentima, iskoristiti potencijale naših rijeka i stvoriti uslove za održiv razvoj kroz ulaganja u sektoru energetike ( hidrocentrale i termoelektrane). Bitno je privatnu svojinu odvojiti od državne, i na taj način stvoriti preduslove da mnogo brže i kvalitetnije ubijedimo domaće i strane investitore da investiraju u našu državu. Mislim da bi se u svim segmentima osjetio boljitak, a uslov za sve ovo je naravno početak izgradnje autoputa”.

Franca smatra da posebna strategija države treba da obuhvati mlade, što je prvi korak u sprečavanju njihovog odlaska u inostranstvo, što je sve izraženiji trend. “Pažljivo osmišljenim mjerama neophodno je stimulisati razvoj sjevernog regiona putem unapređenje infrastrukutre i stvaranja povoljnih uslova za razvoj biznisa. Naročito treba stimulisati ulaganja u proizvodne kapacitete, razvoj turizma i proizvodnju zdrave hrane”, kategoričan je Franca.

Za razvoj sjevera ima samo jedan način - rad i ulaganje u poljoprivredu i turizam

Što se tiče razvoja sjevera Crne Gore, Franca ističe da je jedini način - konstantan rad i ulaganje, naročito u sektore poljoprivrede i turizma.

“Treba uključiti veći broj mladih u primarnu proizvodnju i preradu. Mi ćemo uskoro napraviti distributivni centar za otkup voća i povrća sa sjevera Crne Gore. Samim tim će se na najbolji način pomoći građanima da se posvete životu i radu na selu gdje će imati dobru perspektivu za budućnost, za zdraviji i bolji život”.

Franca je davno odlučio da posao razvija na principu 'stepenica po stepenica'. “Svake godine ulažemo u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, a takođe konstantno radimo na unapređenju ponude i kanala distribucije, što opet prati i povećanje broja zaposlenih.

Za širenje i unapređenje proizvodnje imamo dosta planova i programa, ali da bi se realizovali neophodna je veća podrška države kojom bi akcenat trebalo staviti na velike proizvodne izvozno orijentisane projekte koji se realizuju na sjeveru Crne Gore. Neophodno je osmisliti niz stimulativnih mjera - od poreskih olakšica, preko grantova, do povoljnijih domaćih izvora finansiranja koji neće biti limitirani administrativno, već će nivo podrške zavisiti od projekata”, predlaže Hilmija Franca.

Krenuo je sa dva radnika, danas kod Hilmije France radi 1.010 ljudi kojima plate stižu redovno

Na početku su bila dva radnika, a danas u sektoru primarne proizvodnje i prerade mesa zapošljavaju 560 ljudi. Kada su u pitanju trgovine, hoteli i lokali, kod Hilmije radi još 450 ljudi.

“Iz godine u godinu kako povećavamo poslovanje tako povećavano i broj zaposlenih, a samim tim i povećava se prihod između 30 i 35 odsto”, ističe ovaj uspješni privrednik. U sklopu kompanije posluju i četiri povezane firme - AD Prehrana u Pljevljima i AD Jekon i Bijelom Polju, DOO „Maloprodaja Franca”, DOO „Farma Franca”, tu su i supermarketi, hoteli sa 4 zvjezdice, restorani, caffe-poslastičarnice, kongresne sale...

Pored 40 maloprodajnih objekata širom Crne Gore, svoje proizvode plasiraju i hotelsko-turističkoj privredi (kompletan HOREKA sektor), trgovačkim lancima, sindikalnim organizacijama... Njegova firma je među rijetkima koji uredno, uz plate, plaćaju poreze i doprinose. U zadnjih pet godina izvozi na regionalna tržišta i sprema se da sa svojim proizvodima zakorači u Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Galerija

Bonus video: